Отворено писмо премијерке градоначелнику Шапца

Премијерка Ана Брнабић упутила је писмо градоначелнику Шапца Небојши Зеленовићу поводом епидемиолошке ситуације на територији те општине.

Ана Брнабић наводи да поново пише Небојши Зеленовићу због, како тврди, неистина које је у претходним данима изговорио о борби против коронавируса у Шапцу.

"Као што Вам је познато, епидемиолошка ситуација није добра у многим градовима и општинама у Србији. У овом тренутку суочени смо са највећим изазовом у главном граду од почетка пандемије", навела је Брнабићева.

Како је истакла, од првога дана борбе са вирусом, Влада Републике Србије се односила према свакој средини на исти начин.

"Пратећи свакоднено епидемиолошку ситуацију, помагали смо свакој општини или граду у мери у којој је та помоћ била неопходна у датом тренутку. Ово морам да Вам нагласим јер од првог дана ове борбе, Ви ову кризу покушавате да искористите за политички обрачун и добијање политичких поена", оценила је премијерка.

"Као што верујем да знате, одлуком Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Ветеринарски институт у Шапцу ради пи-си-ар тестове на коронавирус већ више од 10 дана. Примера ради, само током јучерашњег дана је урађено 140 тестова", навела је Брнабићева

Према њеним речима, већ у наредним данима капацитет ће бити повећан на 250 тестова дневно, с обзиром на то да је у Институт упућено додатно људство и опрема.

"Пре него што смо Ветеринарски институт ставили у функцију борбе против коронавируса, тестове из Шапца су обрађивале друге лабораторије по Србији, као што и данас раде, када има потребе за обрадом већег броја тестова од дневног капацитета самог института", додала је премијерка.

Како је нагласила, Влада Републике Србије обезбедила је и пи-си-ар и серолошке тестове за сваку здравствену установу која врши тестирање грађана на ковид 19.

"Познато Вам је да имамо скоро двеста хиљада пи-си-ар тестова на располагању, као и да сваког јутра проверавамо стање са бројем тестова у свакој општини и шаљемо додатне тестове уколико за тим има потребе", указала је Брнабићева.

Истичући да је Зеленовићу све што је навела већ познато, позвала га је да "не обмањује јавност да локална самоуправа у Шапцу сама обезбеђује тестове" јер се, како је оценила, "ради о тенденциозно пласираним неистинама у циљу његове сопствене политичке промоције".

"Као што сам покушавала да Вам скренем пажњу када сте сличне дезинформације пласирали током првог таласа борбре против коронавируса, и тада са жељом да нашу заједничку борбу против овог страшног вируса искористите само и искључиво у циљу сопствене политичке промоције, и сада Вас молим да оставите политику по страни, да на тренутак заборавите на сопствену медијску промоцију, да не пласирате лажне вести и не прибегавате лажној патетици јер све ово штети пре свега нашем здравственом систему, нашим лекарима и њиховим сарадницима, а самим тим и свим грађанима Републике Србије", написала је Брнабићева.

Како је додала, још једном са надом да је то последњи пут, најснажније апелује на Зеленовића да се "суздржи од политизације тренутне ситуације у земљи".

"И још једном Вас молим да не одузимате време ни себи, ни здравственим радницима, ни представницима Владе Републике Србије 'пласирањем лажи' које онда неко мора да демантује чињеницама, уместо да се сви заједно боримо против заједничког непријатеља", закључује се у писму премијерке.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво