Не треба очекивати брза решења, важан наставак дијалога Београда и Приштине

После повлачења такси створили су се након дужег времена услови за оживљавање дијалога Београда и Приштине. У прошлости је било много рокова али је тешко говорити о динамици и модалитету решења, рекаo је за РТС Драган Ђукановић из Центра за спољну политику.

Веома је важно да дијалог почне у недељу или у четвртак, рекоа је гостујући у Јутарњем програму Драган Ђукановић.

Инсистирање на томе да се дијалог води између Србије и Косова или Београда и Приштине су различите перцепције, сматра Ђукановић, али је битно да је дијалог после дужег времена оживљен.

Посредници из ЕУ инсиситира на пуној стабилности овог дела Европе без обзира да ли долазе из земаља које су признале косово или не.

"Имамо Бореља и Лајчека који долазе из земаља које нису признале Косово и тежиће се да се не иде ка максималистичким захтевима већ ће се инсистирати на изналажењу модалитета односа Београда и Приштине а да се испоштују њихови ставови", каже Ђукановић.

Низ малих споразума је била идеја и раније али је битно да се договорено спроводи. Отвараће се тема по тема од заштите религијских и културних споменика па на даље.

"Битно је да су створени услови за почетак дијалога али не треба очекивати да ће то ићи брзо", истиче Ђукановић.

Одлагање дијалога је покушај Приштине да изнуди визну либерализацију од ЕУ а уз то Хашим Тачи у понедељак путује у Хаг и зато Приштина пролонгира, сматра Ђукановић.

"Битно је да у недељу буде онлајн састанак а да се разговори наставе у Бриселу у четвртак. Приштина констатно износи исте захтеве али дијалог подразумева грађење компромиса око неких питања без искључиво задатих оквира", објашњава Ђукановић.

Ђукановић сматра и да је битно је и шта ће се дешавати са Гренеловом иницијативом и да ли ће оживети такозвани Вашингтонски процес.

"Приштина традиционално има добре односе са САД. Све зависи да ли постоји подела посла између САД и ЕУ. Ако постоји, у смислу да САД више ради на економском аспекту а да ЕУ води политички део процеса онда је могуће ускладити те иницијативе", истиче Ђукановић.

У прошлости је било много рокова да ће се нешто деси али је тешко говорити о динамици и модалитету решења, рекао је за РТС Драган Ђукановић.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво