Вокер: И Вучић, делимично, одговоран за злочине на Косову

Бивши шеф верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер изјавио је да је био разочаран када је саопштено да је подигнута оптужница против Хашима Тачија, те наводи да је председник Србије Александар Вучић делимично одговоран за злочине на Косову, јер је, каже, био министар владе која је наређивала српским снагама да чине злочине на Косову.

Већину злочина на Косову починила је Србија, а не такозвана Ослободилачка војска Косова, казао је Вокер за РТК на српском језику.

Разочаран је каже био након објављивања информација о предлогу оптужнице Специјалног суда против Хашима Тачија и лидера ДПК Кадрија Весељија.

"Био сам изузетно разочаран када је тужилац издао то саопштење прошлог четвртка или петка. Сада, такође сумњам и у време те изјаве, јер је председник Хашим Тачи путовао у Вашингтон да присуствује самиту у Белој кући, у покушају да постигне коначно споразумно решење. Дакле, да тужилац тако нешто саопшти у том тренутку, са таквим садржајем, мислим да то доводи у питање чак и време и мотив који стоји иза тог саопштења", рекао је Вокер.

Вокер каже и да је председник Србије Александар Вучић делимично одговоран за злочине на Косову, с обзиром на то да је био министар у српској влади.

"Он је био делимично одговоран за то, јер је био министар владе која је наређивала српским снагама безбедности да ураде оно што су радили на Косову током 1998-99 и као резултат тога био је и Рачак", рекао је Вокер и позвао тужиоце да истраже председника Србије.

Истовремено, он је позвао косовске лидере на јединство у време, које је назвао лошим за Косово.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво