Вулетић: Слична матрица свих протеста, једна ствар је најважнија

Социолог Владимир Вулетић каже за РТС да је за протесте суштински најважније ко, на који начин и са којим циљевима усмерава незадовољство грађана. Постоје светске силе којима није у интересу да се било шта решава, а поготово када је реч о односима Београда и Приштине, указује Вулетић.

Владимир Вулетић је, гостујући у Јутарњем програму, коментарисао демонстрације у Србији и рекао да сви протести имају једну сличну матрицу.

"Имате незадовољство дела грађана, имате неких конкретан повод и оно што је суштински најважније - ко и на који начин усмерава незадовољство и са којим циљевима усмерава протесте. Нешто што је такође важно је контекст у коме се нешто дешава", објашњава Вулетић.

Када је реч о незадовољству, Вулетић каже да оно постоји у дужем временском периоду и да је оно било било очигледно и по томе што је део политичких странака бојкотовао изборе, мада то није велики део грађана.

"Ако имате у виду структуру тог дела популације, раду се пре свега о млађем становништву које је концентрисано у градовима, и онда је јасно да ту постоји одређени потенцијал за протесте", указује Вулетић.

Повод може да буде било шта, додаје Вулетић напомињући да би то наводно биле најављене мере везане за епидемију коронавируса.

Међутим, наводи да када је слушао председника Вучића није схватио да су то коначне мере, док је разумео и да оне неће изгледати као што су биле током пролећа.

"Идеолошки супротстављени организатори" 

Вулетић истиче да му је било интересантно што је првог дана позив грађанима дошао од народног посланика Срђана Нога, а други дан од стране политичара који су барем номинално идеолошки значајно супротстављени.

"Мени све то говори да заправо иза тога не стоје само они који су организатори, односно да ни већина организатора није свесна чега у свему томе има, јер овакав протест не може да организује једна политичка групација као што је Ногов покрет", сматра Вулетић.

Указује на речи председника и других званичника да су ту умешани разне службе. "У то нема сумње. Било би јако добро кад бисмо чули које су то службе", оцењује Вулетић.

"Упозорење на 5. октобар"

Сматра да је напад на Скупштину требало да подсети и буде упозорење на оно што се дешавало 5. октобра.

Што се тиче контекста, каже да је у питању наставак разговора са Приштином и да то не треба губити из вида када се говори о томе зашто се баш сада дешавају протести.

"Европска унија, Русија и и САД имају различите мотиве да утичу на оно што се дешава у Србији, имате огромну политичку поделу која постоји у Приштини, а са друге стране имате преговарача из Србије где ће након ових избора бити формиран парламент где имате двотрећинску већину једне странке", наводи Вулетић.

Постоје светске силе којима није у интересу да се било шта решава, а поготово када је реч о односима Београда и Приштине, указује Вулетић и додаје да су ту и оне који се такмиче у чијој ће се организацији водити разговори.

"Оно што је важно истаћи је да је овај протест, који је наводно кренуо везано за причу за ковид 19, најмање био са тим повезан. То се могло видети и по томе што учесници протеста нису користили никакву заштиту респираторних органа", приметио је Вулетић и указао да је
један пролазник који се обратио преко РТС-а током протеста имао припремљен интервју и програм.

"Мислим да ниједном није поменуо ништа што се тиче мера, заправо је говорио о неким другим стварима у вези издајом, Косовом...", рекао је Вулетић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво