Ребић: Нећемо дозволити хулиганско понашање и насиље на улицама

Директор полиције Владимир Ребић каже за РТС да полиција контролише ситуацију испред Скупштине Србије где је у току протест грађана незадовољних најавом нових мера. Нећемо дозволити хулиганско понашање, улазак у Народну скупштину нити у било који штићени објекат у Републици Србији или насиље на улицама, поручује Ребић.

Владимир Ребић је гостујући на РТС-у навео да је један број учесника протеста испред Скупштине насрнуо на полицијске службенике и да је неколико полицајаца повређено.

"Негде око 10 сати један део учесника протеста се одлучио на потпуно непримерено понашање, које бих могао чак да назовем хулиганско, да насрне на полицијске службенике који су ту били само ради обављања својих легитимних послова", рекао је Ребић.

Указао је да су они насрнули на полицијске службенике и гађали их каменицама.

"У једном тренутку постојећи број полицијских службеника очигледно није био довољан да се супротстави тој маси грађана који су насрнули и хтели противправно да уђу у Скупштину и под притиском су се повукли, а чим су се консолидовали са додатним снагама успели су да потисну те хулигане из Скупштине", рекао је Ребић.

"Један број лица ухапшен" 

Навео је да је један број лица задржан на лицу места и ухапшен. "Међу њима је и Дамњан Кнежевић за кога процењујемо да је уз Срђана Нога један од организатора и они су позивали грађане да са њима уђу у Скупштину Србије", додао је директор полиције.

Истакао је да су у току консултације са надлежним јавним тужиоцем и очекује се став да ли у њиховим радњама има елемената прекршаја и кривичног дела.

На питање може ли да појасни ко су људи који су упали у хол Скупштине, Ребић је рекао да су "процене да су то следбеници Нога и Кнежевића".

"Наравно да ми у овом тренутку не можемо знати, следи анализа и утврђивање да ли је било још других учесника који су позивали на овакво понашање", рекао је Ребић.

"Она група која се одлучила да насрне на полицијске службенике, да угрози њихово здравље и живот каменицама ће свакако у наредном периоду бити процесуирана", поручио је Ребић и додао да је више полицајских службеника повређено током протеста.

"Полицијска процена је да је на скупу било око 5.000 грађана, наравно нису сви били милитантни и насилни, једна мања групација од њих стотинак, двеста се одлучила на овакво понашање и пробила тај полицијски кордон. На срећу смо врло брзо консолидовали ситуацију и избацили људе из Народне скупштине", рекао је Ребић.

"Молим све грађане да смањимо тензију" 

Поручио је да неће дозволити да било ко угрожава здравље и живот грађана Србије и припадника полиције и да ће заштити имовину државе и имовину свих грађана, рекао је Ребић.

"Молим све грађане да покажу вишу дозу достојанства и да у овом тренутку, када је овакво стање што се тиче вируса, покажемо једну људскост и да смањимо тензију", рекао је Ребић.

Навео је да нису имали никаквих најава оваквих скупова и да у остаалим градовима није било ни приближно као у Београду.

"Имали смо скупове у Новом Саду и Крагујевцу. У Новом Саду се скупило нешто око 300 грађана испред Градске куће и у Крагујевцу је био релативно миран скуп", додао је Ребић и навео да се нада да је "највећи број грађана на прави начин схватио поруке које су вечерас послате и да нећемо имати инциденте као што смо их имали у Београду".

"Сигуран сам да ће полиција адекватно реаговати и спречити сваки покушај хулиганског понашања које смо вечерас имали прилику да видимо", наглашава Ребић.

"Нећемо дозволити било какву анархију" 

Поручио је свим грађанима да су безбедни и да сви који поштују закон немају разлога за било какву бригу.

"Сви они који мисле да на овакав начин себи могу учинити неку погодност или корист, то им неће успети", рекао је Ребић.

Навео је да је полиција до сада врло суздржано реговала.

"На крају смо морали да употребимо сузавац када је претило да поново хулигани покушају да уђу у Народну скупштину. То, наравно, нећемо дозволити – ни у Народну Скупштину ни у било који штићени објекат у Републици Србији нити ћемо дозволити било какву анархију или насиље на улицама", поручује Ребић.

"Због тога упозорење за све оне који мисле да оваквим понашањем себи могу нешто боље учинити да од тога одустану, јер ће завршити као што су завршила ова петорица људи, а видећемо врло брзо какве ће се мере према њима предузети", рекао је Ребић.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво