Годфри: Учинићу све да односи САД и Србије буду на највишем нивоу

Амбасадор САД у Београду Ентони Годфри изјавио је да ће учинити све што може да српско - америчке односе доведе до највисе тачке у историји.

Ентони Годфри је на видео прослави 244. Дана независности, уз интонирање химни Србије и САД, рекао да прошлост указује да пријатељство и партнерство САД и Србије има потенцијал да буде јаче и дубље и нагласио да САД желе да помогне Србији да "крупним корацима, као лидер Западног Балкана, иде ка чланству у ЕУ".

"САД би желеле да у овом региону буде више стабилности и просперитета. За то се залаже специјални изасланик председника Доналда Трампа, Ричард Гренел, и нада се да ће се уз помоћ привреде и инвестиција успоставити више нормалности у односима Београда и Приштине", рекао је Годфри.

Како је казао, идеали САД су мир, благостање и партнерство и пожелео је Србији да у миру и благостању заузме своје заслужено место у заједници европских народа.

"Америка жели да престане одлив мозгова, да се Србија посвети реформама које су потребне да се изгради транпарентно, практично и ефикасно судство. Америка се нада да ће Србија изградити политичку културу у којој се слободно расправља о широком спектру различитих мишљења", рекао је амбасадор.

Годфри је подсетио да су САД у претходних 20 година помогле Србију са скоро милијарду долара помоћи и четири милијарде директних инвестиција од стране америчких фирми, а да су током епидемије ковид 19 помогле Србију са скоро три милиона долара помоћи, пре свега у виду набавке заштитне опреме за бирачка места.

Прва прослава 4. јула у Београду 

Годфри је у говору навео да је ово његова прва прослава 4. јула у Београду и да је за осам месеци, колико је амбасадор у Београду, иако је већину времена провео затворен због епидемије, имао прилику да посети разне делове Србије у којиме је био срдачно дочекиван.

Амбасадор се захвалио и свима који су се последњих месеци трудили да останемо здрави и безбедни.

"Лекари, медицинске сеестре, полиција, радници у маркетима, достављацвци, просветни радници, родитељи који су се трудили да одрже пажњуу деце, радници градске чистоће, хвала свима вама, ви сте прави хероји. Једва чекам да наставим своје доживљаје у Србији, упознам све вас и сазнам што више о овој дивној земљи", закључио је Годфри.

Прослави, која је први пут организована виртуелно, присуствовали су Годфри, његова супруга, синови, Годфријев заменик и остало особље амбасаде.

У оквиру прославе одржан је и виртуелни концерт чланова оркестра америчких војних снага.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво