Лајчак и Палмер: ЕУ и САД нису ривали, иста визија за Западни Балкан

Заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, поручили су да САД и ЕУ нису ривали и да имају исте циљеве и визије за регион Западног Балкана.

На видео-конференцији "Балкански дијалози", у организацији "Kонкордије", "Ист Вест института" и Београдског фонда за политичку изузетност,  Палмер је рекао да ће САД остати ангажоване у региону како би се осигурао крајњи циљ, односно нормализација односа Београда и Приштине.

"Имамо заједничке циљеве и заједничку визију за Западни Балкан и ми смо партнери по том питању", рекао је Палмер.

Подвукао је да САД и ЕУ раде заједно у региону, не само по питању Београда и Приштине.

Палмер је рекао да САД подржавају именовање Лајчака и желе да он успе, али је указао да су царине, које је Приштина увела на робу из Србије, биле препрека за дијалог.

"Амерички напори су довели до њиховог укидања и сада смо у бољем положају што се тиче дијалога него пре шест месеци", објаснио је он.

Палмер је указао да је битно јединство ЕУ и САД, али и да је у прошлости проблем био што су унутар саме Уније постојали различити гласови, који су показали да је ЕУ подељена.

Лајчак: Дијалог нема алтернативу

Мирослав Лајчак је рекао да је сагласан са Палмером да САД и ЕУ нису ривали, већ да су увек били партнери и да су последњих година постигнуте добре ствари на Балкану због сарадње ЕУ и САД.

Kаже да није ни срећан ни несрећан због тога што није одржан састанак представника Београда и Приштине у Вашингтону 27. јуна, о којем се, додаје, чуло много, од тога да је историјски састанак, до тога да ће бити речи само о економији.

Лајчак је истакао да дијалог нема алтернативу и да нема ниједне особе која сматра да је статус кво добар, ни за Београд ни за Приштину.

Kаже да постоји нови тренутак са новим руководством ЕУ које је привржено Западном Балакну.

Истакао је да у Београду сада постоји влада која је снажнија него икада, те да, ако сада не може доћи до резултата, то неће моћи никада.

Лајчак је пренео да је током посете Приштини и Београду пренео поруке да се дијалог држи по страни политичких порука и да је неопходно припремити јавност.

Kазао је да је предао све датуме и да је сада све спремно за наставак дијалога. Лајчак је поручио да понавља чланицама ЕУ да је европска перспектива једино што може бити подстицај, а то није нешто што може доћи из Београда или Приштине.

Истакао је да дијалог улази у десету годину и да не жели да буде потребно даљих 10 година.

"Важно би било да стране не посматрају косовски проблем као билатерално питање, већ питање односа са ЕУ", поручио је он.

Ишингер: Лајчак има тежак, али задатак који има изгледе на успех

Председник Минхенске безбедносне конференције Волфганг Ишингер сматра да Лајчак има тежак, али и задатак који има изгледе на успех.

Он је оценио да је неопходно да се то питање решава у духу некадасње Kонтакт групе, која је решила рат у БиХ.

"Верујем да ако ЕУ и САД буду јединствени као раније, онда је могуће постићи решење. Заједно смо окончали један рат и верујем да сада морамо поново бити јединствени и подржати напоре Лајчака", подвукао је Ишингер, додајући да, ако постоји нејединство, као недавно, нико неће имати успеха у расплету овог питања.

Што се немачког председавања ЕУ тиче, Ишингер је изразио уверење да ће, иако је због коронавируса Балкан пао у други план, бити напора да се реши косовско питање.

Указао је да је потребно да се промени свест у Београду и Приштини, где се последњих година мислило да се побеђује код "куће" ако се одбије компромис.

"Има могућности да успемо тиме што би обе стране схватиле да добијају нешто не мало, већ историјаки важно", нагласио је Ишингер, који се нада да ће Лајчак до краја немачког председавања моћи да прикаже напредак у дијалогу.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво