Џуда: Хоти је за Вучића политички патуљак

Ако оптужница против председника привремених приштинских институција Хашима Тачија буде потврђена и он поднесе оставку, као што је најавио, дијалог Београда и Приштине ће бити ослабљен, јер две стране немају једнако снажне преговараче, сматра Тим Џуда, новинар британског "Економиста" и стручњак за Балкан.

"Господин Вучић, који је недавно добио потврду своје политичке снаге, тренутно нема једнаког партнера са којим може да разговара. Претпостављам да господин Тачи неће водити дијалог, али није кредибилно да господин Вучић преговара са господином Хотијем, премијером. Треба са обе стране да имате људе истог ранга и статуса", рекао је Џуда за Глас Америке.

"Имате господина Вучића и, без жеље да увредим господина Хотија, он је у поређењу са Вучићем политички патуљак", додао је.

Џуда је рекао и да је мало вероватно да се састанак који је отказан у Вашингтону на крају одржи, јер је ситуација са Тачијем неизвесна, а председнички избори у Америци су све ближе.

Џуда верује и да ће оптужница против Хашима Тачија за ратне злочине, о којој треба да одлуче Специјализована већа на Kосову, бити потврђена.

"Мислим да хоће, јер се на томе ради већ 20 година. Мислим да тужилац не би ни подигао оптужницу да није прилично сигуран да ће бити потврђена...", казао је Џуда.

Он додаје и да није јасно какву ће господин Тачи подршку имати у Европи, са изузетком албанског премијера.

"Да ли ће и канцеларка Меркел и председник Макрон желети да буду виђени с њим, да се са њим рукују? Ако не буде могао да иде у Париз, онда имамо проблем", рекао је Џуда, напомињући "да мисли да овај проблем још није решен ни у Паризу, ни у Берлину, Приштини или Београду".

Говорећи о тренутку подизања оптужнице против Тачија, Џуда је рекао да је Специјални суд за злочине ОВK "херметички затворен од самог почетка, када је реч о добијању информација".

"Мој осећај је, али и то је спекулација, да је тужилац добио информацију о томе да би, уколико се састанак одржи у Вашингтону, господин Тачи могао да тражи имунитет или да тражи да се деловање суда некако умањи. Мени то делује као најлогичније објашњење - да се тужилац одлучио на потез без преседана, како би спречио да се нешто догоди у Вашингтону", рекао је.

Тим Џуда каже да време док је дијалог у блокади треба искористити да се обе стране притисну и примене оно што је већ договорено, а до сада није спроведено.

На питање ВОА, ко треба да притиска владе, ЕУ или САД, Џуда је одговорио да је првенствено мислио на Мирослава Лајчака, а онда и Париз и Берлин ако желе.

"Мислим да Америци време истиче. Господин Ричард Гренел је, чини ми се, предложио да поново уговори састанак. Али, имамо проблем, јер немамо једнако снажне преговараче са обе стране. Можда грешим, али предосећам да ће тај амерички покушај на крају да пропадне, јер ће Бела кућа изгубити интересовање због изборне кампање која је у току", рекао је Џуда.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво