Тачи: Уколико потврде оптужницу, подносим оставку

Косовски председник Хашим Тачи рекао је да ће поднети оставку уколико Специјални суд за злочине ОВК потврди оптужницу, чији је нацрт начинило тужилаштво тог суда.

"Следећих дана, консултоваћу се са политичким лидерима око наредних корака. Уверавам вас још једном, нећу се суочавати са правдом из ове канцеларије. Уколико оптужница буде потврђена, одмах ћу поднети оставку", рекао је Тачи.

"Нећу дозволити да ове лажне оптужбе одврате пажњу Косова са заузимања свог места у међународној заједници, као чланице Уједињених нација, НАТО-а и Европске уније", рекао је Тачи.

Тврди да је невин, да злочин није починио и да је "једини закон који је погазио био Милошевићев".

Додаје да није оклевао, заједно с пријатељима по оружју, да ратује против Србије, оружјем и дипломатијом, занемарујући "цену коју је можда морао да плати, чак и свој живот".

Поручио је да је рат готов и да ће, као и у претходне две деценије, "радити на миру и помирењу са Србијом и целим Балканом". 

"Живим за историјску мисију којој припадам заједно са Кадријем Весељијем, Рамушом Харадинајем, Фатмиром Љимајем и многим другима који су били први у борби за слободу, али који су први касније погођени и нападнути после рата", навео је Тачи. 

Говор некадашњег политичког лидера ОВК унапред је подељен медијима.

Тачи је пред медије изашао са неколико дана закашњења и после разговора са албанским премијером Едијем Рамом, који је оптужнице против челника Демократске партије Косова назвао "делом ширег плана напада на Косово и Албанце".

Предлог оптужнице против Тачија и Весељија озбиљно је уздрмао политичку сцену у Приштини.

Специјално тужилаштво Суда за ратне злочине Ослободилачке војске Косова предало је већу овог трибунала предлог оптужнице којим се некадашњи политички лидер ОВК Хашим Тачи и шеф његове тајне полиције Кадри Весељи терете за убиство 100 особа, као и за низ других недела.

Иако детаљи ове оптужнице нису обелодањени, још крајем 2017. године било је јасно да је тужилаштво новог суда са седиштем у Хагу покренуло истрагу против политичког лидера ОВК и команданта тајне полиције, али без објављивања било каквих детаља те истраге.

Истрага против Весељија се водила због одговорности коју сноси као некадашњи шеф ШИК-а, обавештајне службе ОВК, а имена двојице лидера ОВК појавила су се у контексту могућег подизања оптужница пошто је Тачи покренуо озбиљну политичку иницијативу усмерену ка укидању Специјалног суда за злочине ОВК.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво