Чланство Србије у ЕУ – какав је став Немачке о датуму

Датум чланства Србије у ЕУ зависи од темпа реформи и напретка, изјавио је немачки амбасадор Томас Шиб и изразио наду да ће у јулу бити настављен дијалог Београда и Приштине.

Шиб је током вебинара "Од Хрватске до Немачке – Председавања Савета ЕУ: припрема за пост-пандемијску ЕУ" рекао да је тешко говорити о конкретним датумима за пријем у ЕУ јер је, како нагласио, то процес који зависи од онога што земља чланица уради у приступном процесу.

Такође, додао је да се нада да ће уследити "нови замах у процесу европских интеграција Србије у другој половини године".

Према његовим речима, темпо у процесу европских интеграција зависи од напретка у областима владавине права, медијских слобода и реформе правосуђа.

"Уверен сам да ће нова Влада Србије, са снажним мандатом који је добијен на изборима, креирати ту брзину", истакао је Шиб.

Изразио је уверење да ће бити отварања нових поглавља, као и међувладиних конференција током немачког председавања.

"Западни Балкан има европску перспективу и подразумева да ће бити део ЕУ", казао је Шиб и додао да без обзира што се Унија суочава са многим комплексним питањима, то не значи да ће регион бити заборављен.

Подсетио је да се Немачка снажно залаже за политику проширења ЕУ.

Говорећи о кризи изазваној пандемијом коронавируса, Шиб је казао да се још увек не назире крај и да је за превазилажење те кризе потребна солидарност, спремност на компромисе, прагматизам и међународна сарадња.

Фабрици – кључне реформе у владавини права 

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да, иако је Савет Европе прошле недеље одлучио да Србија не отвори нова поглавља у преговарачком процесу са ЕУ, рад и спровођење реформи мора бити настављен.

Фабрици је рекао да би током немачког председавања требало анализирати како напредовати у том процесу.

Истиче да је за Србију у процесу евроинтеграција кључно да спроведе реформе у области владавине права и да се оствари напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Како каже, главно питање у примопредаји председавања ЕУ између Хрватске и Немачке биће у томе како јачати отпорност европских политика јер, истиче, неће бити "повратка у тренутак пре кризе вируса корона".

"Морамо наставити са том новом нормалности и пословима које треба да радимо. Пандемија је променила приоритете које је Хрватска представила на почетку свог председавања", нагласио је шеф Делегације ЕУ и додао да је оригинални план промењен за целу ЕУ.

Наглашава да је криза изазвана пандемијом коронавируса све вратила на основна питања здравства и живота.

Фабрици је навео да је отпорност на вирус сада кључна, као и да се цела ЕУ мора трансформисати од жртве до "онога који одговара" и тако донети "нову нормалност и живети у свету ковид 19".

"Континуитет, отпорност, као и учинити да Западни Балкан буде део нашег одговора, биће вероватно међу приоритетима и наредног ''ковид председавања", закључио је Фабрици.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво