Еди Рама у "деликатном тренутку" у Приштини

Албански премијер Еди Рама борави у Приштини у, како се у круговима Албанаца истиче, "деликатном моменту за Косово" након предлога оптужница Специјализованог тужилаштва против Хашима Тачија и Кадрија Весељија за ратне злочине и злочине против човечности.

Хашим Тачи је за вечерас у 20 часова најавио обраћање поводом предлога оптужнице, а непоседно пред његов одговор на оптужбе, разговараће у свом кабинету са албанским премијером.

Еди Рама се састао са Фатмиром Љимајем, а онда и са председницом скупштине Вјосом Османи. Планирани су и сусрети са оптуженим Кадријем Весељијем, премијером Авдулахом Хотијем и Тачијем на крају.

Премијер Албаније је дан након обзнањивања оптужнице изјавио у албанској скупштини да се оптужбе против Хашима Тачија и Кадрија Весељија "не тичу само појединаца, већ да су део ширег напада на Косово и генерално на Албанце".

Рама је осудио објаву Специјализовног тужилаштва и одлуку назвао "ударом који иде далеко више од једног имена".

"Оптужница је укаљала све Албанце, не само Тачија, Весељија или ОВК", рекао је Рама и оптужио међународну заједницу да "није реаговала на недостатак казне за ратне злочине на српској страни", сугеришући "да се Косово гони као да је агресор, а не жртва у сукобу крајем деведесетих".

Према његовом мишљењу, оптужница је поставила велики упитник на рат за независност Косова.

У агенди Едија Раме нема најаве сусрета са Аљбином Куртијем и Рамушом Харадинајем.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво