Тачи се данас први пут обраћа јавности у вези са оптужницом

Шест дана пошто је објављен предлог оптужнице за ратне злочине, косовски председник Хашим Тачи обратиће се јавности.

Првобитно је било најављено да ће се Хашим Тачи јавности обратити јуче, али је обраћање померено за данас у 20 часова. 

Још увек није познато да ли ће Тачи, који се уз шефа тајне службе ОВК Кадрија Весељија терети за убиство 100 особа, поднети оставку или ће остати на председничкој функцији.

Уколико Тачи буде поднео оставку, био би то трећи пут да косовске власти остају без највиших званичника због оптужби везаних за ратне злочине. Рамуш Харадинај је, претходно, у два наврата подносио оставке на место премијера, због суђења пред Хашким трибуналом и истраге тужилаштва Специјалног суда.

Специјално тужилаштво суда за ратне злочине Ослободилачке војске Косова предало је већу овог трибунала предлог оптужнице, којим се некадашњи политички лидер ОВК Хашим Тачи и шеф његове тајне полиције Кадри Весељи терете за убиство 100 особа, као и за низ других недела.

Иако детаљи ове оптужнице нису обелодањени, још крајем 2017. године било је јасно да је тужилаштво новог суда са седиштем у Хагу покренуло истрагу против политичког лидера ОВК и команданта тајне полиције, али без објављивања било каквих детаља те истраге.

Истрага против Весељија се водила због одговорности коју сноси као некадашњи шеф ШИК-а, обавештајне службе ОВК, а имена двојице лидера ОВК појавила су се у контексту могућег подизања оптужница пошто је Тачи покренуо озбиљну политичку иницијативу усмерену ка укидању Специјалног суда за злочине ОВК.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво