Дрецун: Хтели су у Вашингтону да "истргују" како би се склонили са оптужница

Милован Дрецун сматра да је сада објављено да су Хашим Тачи и Кадри Весељи на оптужницама јер је Специјално тужилаштво дошло до сазнања да ће током боравка у Вашингтону покушати да истргују како би се склонили са њих. Председник Скупштинског одбора за КиМ каже да има потврђена сазнања да је вршено масовно прикривање злочина над Србима од стране ОВК у Србији после 2000.

Председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да предлози оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија нису од јуче, већ од пре неколико месеци и да је у току процес потврђивања од стране судије за претходни поступак.

"Ако их он потврди, имаћемо процесуирање", рекао је Дрецун гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Наводи да се до сада није знало ко је на оптужници и за шта се терети и да је Специјално тужилаштво за ОВК те информације скривало и у контакту са нашом радном групом. Сада су, истиче, упозорили да се на њих врши притисак. 

Тужилаштво на мети напада

Милован Дрецун каже да је Специјално тужилаштво већ дуже мета напада бивших припадника ОВК и то у два правца.

"Један правац је веома јака кампања да се укине закон на основу ког је формирано Специјално тжилаштво и судска већа и да виде како би међународна заједница реаговала, и били би спремни да подигну екстремисте, националисте, тзв. ветеране ОВК да би ојачали своје захтеве. Када су видели да то не може да прође, онда су изгледа кренули другим путем", каже Дрецун.

Тада су, наводи, почели да форсирају причу о резолуцији у косовској скупштини за преговоре са Београдом, о некаквом геноциду над Албанцима и ратној одштети, формирању музеја геноцида, како би припремили терен за евентуалну политичку трговину.

"Мислим да је Специјално тужилаштво ставило тачку на покушај Хашима Тачија и Кадрија Весељија да истргују по принципу 'ми нећемо да гонимо српске злочинце, не можете ни ви наше терористе из ОВК'. Тачи и Весељи тако изостају са оптужница, прекида се прича", објапњава Дрецун.

Истиче да, међутим, Србија неће ни по коју цену да тргује са злочинима и са жртвама. "Они морају да буду процесуирани, ми смо све учинили што смо могли као радна група да доставимо материјале", поручио је Дрецун.

Зашто је сада обелодањена оптужница

Изасланик председника САД Ричард Гренел за 27. јун је најавио разговор представника Београда и Приштине у Белој кући.

"Хашим Тачи се са Кадријем Весељијем спремао, а, да подсетим, Весељи има веома значајне обавештајне контакте са неким службама у САД и посебно са припадницима структура из дубоке државе. Дошли су до сазнања шта се дешава", сматра Дрецун.

Мишљења је да је и Специјално тужилаштво дошло до сазнања да ће током боравка у Вашингтону покушати да истргују како би се склонили са оптужница.

"Зато је Специјални суд предузео корак да упозори јавност и одсекао маневарски простор било коме, ко би хтео да прихвати трговину", рекао је Дрецун.

Документација о злочинима 

Председник Скупштинског одбора за КиМ сматра да се на Космету плаше да ће бити компромитовани када на видело изађе бар део злочина које је починила терористичка ОВК над Србима, Ромима и самим Албанцима.

Радна група, како Дрецун истиче, располаже документацијом у којој су подаци о крајње нељудском поступању - "о одсецању глава, паљењу живих и рањених људи, силовању, убијању жена са 17, 20 убода ножем, вадили су очи, секли руке".

"Ја ћу то обелоданити, наша јавност мора да сазна какве злочине је починила терористичка ОВК. Тога се они највише плаше, да ће се развијати неповољно по њих, а повољно по истину. Нити је била чиста борба, нити је била борба за слободу, то је била злочиначка организација која је хтела потпуно да уклони Србе са КиМ и они то настављају", рекао је Дрецун истичући да су они кукавица, јер уместо да изађу на суд и докажу да су невини, они се крију.

Очекује да ће међународна заједница да види каква је била ОВК, шта је радила и шта данас ради.

"Та структура постоји, само привидно је расфоримирана. Ушли су у полицијску службу, параобавештајне структуре којима руководи Весељи, то мора да исплива на површину. Није то питање слабљења позиције Косова, већ да ли су Албанци спремни, а очигледно нису, да се суоче са злочинима које је терористичка ОВК починила у њихово име и траже подршку албанске заједнице да не буду процесуирани", истакао је Дрецун.

"Прикривање злочина ОВК после 2000. у Србији" 

Дрецун је рекао да је велики део документације о злочинима на Косову и Метохији, добијен од стране међународно присуства, предат суду.

"Морамо у наредном периоду да формирамо државно тело које ће се бавити ратним злочинима над српским народом на КиМ од стране ОВК и то објединимо са злочинима у Хрватској и БиХ", сматра председник Скупштинског одбора за КиМ.

Каже да ће јавности у Србији ускоро открити и сазнања која су му потврђена од стране припадника појединих служби безбедности, а који учествују у раду Радне групе, о томе да је вршено масовно прикривање злочина над Србима од стране ОВК у Србији после 2000.

"Видећу да ли ћу формирати радну групу у наредном периоду или ће то бити анкетни тим. Појединци који су то радили били су у државним структурама, у тужилаштву за ратне злочине, овбавештајним службама, невладином сектору. То мора да се истера на чистац и нећу дозволити са позиције народног посланика да они који су све учинили да се заташкају злочини над Србима прођу без икакве одговорности. Зато тек после 21 год имамо подигнуту оптужницу", такључио је Дрецун.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво