Вилијамсон: То није била борба за слободу, већ бруталан напад на Србе који су хтели да остану

Оно што се десило после сукоба на Косову и Метохији није било у одбрани или борби за слободу, већ бруталан напад, усмерен на скоро све Србе који су желели да остану, подсетио је на своје наводе из 2014. Клинт Вилијамсон. Нада се да ће најављене оптужнице коначно донети правду жртвама.

Бивши главни тужилац специјалног истражног тима Европске комисије за испитивање трговине људским органима на Косову и Метохији, Клинт Вилијамсон, сматра да је дошло до значајног развоја ситуације у истрази која је покренута током његовог мандата, који је окончан 2014. године.

На сајту Правног факултета "Сандра Деј О'Конор", на ком предаје, објавио је текст након што је Специјални суд за злочине ОВК објавио садржај првих предлога оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија.

Подсетио је на своје закључке из 2014. године, када је објавио прелиминарне налазе до којих се дошло током истраге. Тада је навео да циљ истраге није био напад на ОВК као организацију, већ против појединаца.

"Многи су се прикључили ОВК са најбољим намерама и одбацили криминал који је проистекао после рата. Неки од њих показали су велику храброст и интегритет излазећи као сведоци и говорећи шта знају о онима који су кренули другачијим путем – онима на руководећим позицијама који су прихватили криминал и желели да користе ОВК за постизање својих личних циљева. Дакле, требало би бити јасно да су ова истрага и било какве оптужбе које проистичу из ње усмерене на криминалне радње појединаца унутар различитих група, а не на ОВК у целини", навео је 2014. Вилијамсон.

Како је тада истакао, то није био ни покушај да се измени историја, како су неки покушали да представе.

Подсетио је да је на Косову и Метохији био 1998. и 1999. године, када је надгледао накнадну истрагу Хашког трибунала за злочине почињене против косовских Албанаца, као коаутор првобитне оптужнице против Слободана Милошевића и других:

"Имао сам водећу улогу у ексхумацијама масовних гробница које су се догодиле у лето 1999. године, где су пронађена тела хиљада жртава косовских Албанаца. Отишао сам на бројна места злочина широм Косова и провео сам сате разговарајући са жртвама и са члановима породица несталих или убијених. Дакле, из властите непосредне умешаности јасно разумем шта се догодило на Косову у годинама које су довеле до рата 1999. године и у самом рату."

"Ништа не оправдава убиство невиних" 

Вилијамсон је истакао тада да без обзира на околности које су довеле до тог сукоба, ништа не оправдава намерно убијање невиних појединаца. Оно што се десило после сукоба није било у одбрани или борби за слободу, поручио је Вилијамсон, који је био тадашњи тужилац.

"Уместо тога, ово је био бруталан напад на значајне делове цивилног становништва. Био је усмерен на скоро све Србе који су желели да остану на Косову, од којих су многи били старији или немоћни; на Роме и друге националне мањине; а био је усмерен на оне косовске Албанце који су се супротставили малој групи ОВК која је имала монопол на власт. На крају, радило се само о одређеним појединцима у руководству ОВК који су користили елементе те организације за вршење насиља како би себи стекли политичку моћ и лично богатство, а не за неки већи узрок. И, као појединци, они морају да сносе одговорност за своје злочине", поручио је 2014. Вилијамсон.

Оно што сам рекао 2014. стоји и данас, каже Клинт Вилијамсон, који сада тражи да се суздрже они који су љути због предлога оптужнице и желе јавно да јој се супротставе.

"Ово су озбиљни наводи и импликације на оптужене су такође озбиљне, али је важно да се те оптужбе реше кроз судски поступак и то ће уследити у догледно време. У том се тренутку искрено надам да ће постојати јасна одлука која доноси правду за жртве ових злочина – одлучујући корак у омогућавању и Косову и Србији да напредују и оставе овај трагични период иза њих", закључио је Клинт Вилијамсон.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво