Дачић: Иницијативе као што је "Појас и пут" најбољи су начин борбе против пандемије

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, на позив државног саветника и министра иностраних послова Кине Ванг Јиа, учествовао је на међународној видео-конференцији "Појас и пут", под називом "Солидарношћу против ковида 19".

Државни саветник и министар иностраних послова Кине Ванг Ји је у свом иступању указао да је пандемија променила глобалну слику света, наметнула нова правила и потврдила да је блиска сарадња земаља једини начин за суочавање са новим глобалним изазовима, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Нагласио је да је "заједница са општом будућношћу", визија председника Кине Си Ђинпинга, један од најбољих начина за изградњу успешне глобалне будућности.

Међу бројним пројектима у оквиру иницијативе "Појас и пут", посебно је издвојио пројекте повезивања и Експресну железничку линију Кине и Европе, чији сегмент представља пројекат модернизације железнице Београд-Будимпешта.

Након уводног излагања државног саветника и министра спољних послова Нaродне Републике Кине Ванг Јиа, министар Дачић је имао част да иступа као први од министара спољних послова.

Дачић: Солидарност једини начин за успех против невидљивог непријатеља

У говору шефа српске дипломатије Ивице Дачића наглашено је да солидарност држава представља једини начин за успех у заједничкој борби против невидљивог непријатеља.

Дачић је поздравио активности Светске здравствене организације и УН, као водеће међународне организације у координацији глобалног одговора на пандемију ковида 19, који представља општу безбедносну претњу и можда и највећи глобални изазов у новијој историји човечанства.

Министар је уверен да је изналажење решења за сузбијање ковида 19, посредством једне од највећих глобалних иницијатива модерног доба као што је "Појас и пут", најбољи начин борбе против те глобалне пошасти.

Дачић је изразио посебну захвалност Кини, која је од почетка епидемије упућивала преко потребну стручну и медицинску помоћ великом броју земаља, укључујући и Србију.

Поновио је захвалност на помоћи Владе Кине, кинеских провинција, компанија, као и на појединачним донацијама огромног броја кинеских грађана.

Обавестио је да је, вођена духом солидарности, Србија део купљене медицинске опреме доделила као хуманитарну помоћ другим државама, те да је у фонд ЕУ за финансирање истраживања вакцине против вируса донирала два милиона евра.

Указао је на значај мултимодалне инфраструктурне повезаности између земаља у оквиру борбе против ковида 19 и у циљу што бржег економског опоравка у пост-пандемијском периоду.

Стога је указао на значај што брже изградње Експресне поморско-копнене кинеско-европске железничке линије, дела "Појаса и пута" у оквиру које је у току и пројекат модернизације железнице Београд-Будимпешта.

Поновљена је чврста подршка Србије иницијативи "Појас и пут", којој председник Србије Александар Вучић лично придаје огроман значај.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво