Шта поручују Брнабићева и Фабрици Приштини и чему се надају од Лајчака

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да се нада да ће Приштина повући све одлуке које значе одсуство економске сарадње, док је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици навео да је Брисел у потпуности посвећен томе да дође до свеобухватне нормализације односа Београда и Приштине.

Фабрици је навео да је ЕУ у потпуности посвећена томе да дође до потпуне и свеобухватне нормализације односа Београда и Приштине.

"Ту је улога Лајчака изузетно значајна. Он већ ради, али издалека, јер авио-саобраћај још не ради", рекао је Фабрици.

Премијерка је, после састанка са Фабрицијем, пренела да су, између осталог, разговарали и о формирању нове владе у оквиру привремених институција у Приштини и даљих корака које, каже, очекујемо и којима се надамо, како би се наставио дијалог.

"Ја сам поздравила именовање Мирослава Лајчака као специјалног представника ЕУ за дијалог. Председник Вучић и ја смо са Лајчаком у сталном контакту и надамо се да ће се ускоро повући све одлуке које значе да нема економске сарадње и спречавају проток робе и људи, како бисмо могли да се вратимо дијалогу", поручила је Брнабићева.

Став ЕУ није нов

Премијерка је рекла да нико не мисли да ће Србија моћи да постане чланица ЕУ без постигнутог споразума о нормализацији односа са Приштином, али је истакла да је, ипак, још рано за дебату какав ће тај споразум бити.

"Шта тај споразум о нормализацији значи и како ће изгледати, то је још отворено за интерпретацију и дебату", истакла је Брнабићева.

Каже да Србија разуме да ЕУ не жели да увезе отворена питања земаља које постају чланице и да јој се чини да није претерано рећи да су се у ЕУ много пута тако опекли.

"Тако да је то што кажу прилично смислено. С друге стране, и нама је у интересу због квалитета живота наших грађана и наше економије и стабилности и просперитета да имамо негде некако затворено то питање и да радимо на нормализацији односа са Приштином", навела је Брнабићева.

Тако да мислим да је то важно за Србију, са ЕУ или без ње, а свакако је разумљив став ЕУ и није нов, додала је Брнабићева.

Београд не бира с ким ће разговарати

Истакла је да Београд хоће да разговара и да не бира с ким ће разговарати, јер је циљ дијалога да се постигне већа безбедност Срба на КиМ, као и већа стабилност и благостање у региону.

Упитана да прокоментарише најаву новог премијера привремених институција у Приштини Авдулаха Хотија да ће он бити главни преговарач, Брнабићева је подсетила да је дијалог тренутно на председничком нивоу.

"Нисмо од тих који бирају са ким ће да се разговара, ни с ким неће. Ми ћемо разговарати са свима, јер је наш посао да разговарамо, пошто једино разговори и дијалог могу да доведу до веће безбедности Срба на КиМ, а онда и до бољег квалитета живота у целом региону. Имамо један циљ: да грађани боље живе, да плате буду веће, да људи остају овде, имају просперитет, да могу да граде каријеру, да имамо боље путеве и здравство", рекла је Брнабићева.

Све то, подвлачи, зависи и у једном делу од дијалога.

"Нећемо бити толико бахати да бирамо с ким ћемо разговарати", поручила је премијерка.

Указала је да је дијалог раније подигнут на председнички ниво, чиме је Брисел паметно избегао свакодневне политичке опструкције или проблеме који могу да воде ка кашњењу у дијалогу.

"Дијалог је за сада на председничком нивоу. Не може то да се мења тако да ја то одлучим, као што то сматра Хашим Тачи. Ми тако не радимо. Поштујемо споразуме који су потписани и договоре који су раније постигнути и док се не промене, ми се понашамо у складу с њима", нагласила је Брнабићева.

"Статус кво не иде никоме у корист" 

Тренутна "статус кво" позиција не иде у корист ни Београду ни Приштини, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и додао да је утисак ЕУ да нова влада у Приштини разуме потребу за обнављањем дијалога, уз оцену да Београд показује "јаку посвећеност" наставку преговора.

"Могу да кажем да сам у Србији од премијерке и председника чуо да постоји јака посвећеност ка успешности дијалога. У Приштини је формирана нова влада и стекли смо утисак да постоји разумевање потребе да се иде напред", рекао је Фабрици одговарајући на питање новинара.

Фабирици је казао да је Лајчак "веома активан" у разговорима са Београдом и Приштином и да има намеру да их посети, али да до сада то није било могуће због актуелне ситуације.

"Морамо да омогућимо да преговарачи ураде свој посао. Тачно је да треба имати оптимизма да ће се неке ствари заиста и догодити", рекао је Фабрици новинарима после састанка са премијерком Аном Брнабић и амбасадорима држава чланица ЕУ у Србији.

Нагласио је да ЕУ остаје при ставу да не намеће решење косовског проблема, већ да је на Београду и Приштини да постигну договор који би, како каже, био одржив и у складу са "њиховим унутрашњим законодавствима" и европским и међународним правом.

О Тачијевој изјави о Прешеву, Медвеђи и Бујановцу 

Ана Бранбић је прокоментарисала Тачијеву изјаву да је оптимиста "да ће се Прешево, Медвеђа и Бујановац припојити Косову без задирања у територију, јер је то историјско право".

"Свих година од када сам у влади, заиста не разумем одакле њему претензије према Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, не знам одакле му то...", рекла је Брнабићева новинарима.

"Је л' Прешево, Бујановац и Медвеђа можда припадају Косову, колико и Београду? Можда има претензије и према Будимпешти, према Бриселу, можда мисли да је и то историјско наслеђе... Али то је његов проблем", констатовала је премијерка.

Како каже, неозбиљно би било да она то и коментарише, јер би, оцењује, то било исто као када би питали француског амбасадора да коментарише то када би она, примера ради, рекла да је Париз српски.

"Шта да каже човек а да остане пристојан, политички коректан и да не користи неке тежи речи?", упитала је Брнабићева.

Приметила је и да су Албанци почели да својатају верске, кутлурне, историјске споменике.

"Али заиста се надам, верујем и знам да они имају и другу традицију и богату историју и културу да не морају да својатају туђе. Не знам што то раде себи, пре свега. Кад својатате туђе, делује као да нисте поносни на оно што имате. Али не морам ја да браним њихову културу више него што је бране они сами", рекла је Брнабићева.

Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ

Брнабићева је одржала састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ, којем је присуствовала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Како је навела премијерка, на састанку је било речи и о формирању нове владе привремених институција у Приштини и њиховим даљим корацима који се могу очекивати, односно којима се Београд може надати како би се наставио дијалог Београда и Приштине.

Рекла је да је данашњи састанак потрајао дуже него што је било очекивано, што је, према њеној оцени, добро јер су имали доста тема о којима су разговарали отворено и искрено.

"Оно што је најважније јесу припреме за парламентарне и локалне изборе који ће се одржати 21. јуна", казала је Брнабићева додајући да је трећа тема о којој су разговарали евроинтеграције Србије.

Како је подсетила, Србија у овом тренутку има 18 отворених поглавља, два привремено затворена, а спремна још пет нових поглавља спремно је за отварање, захваљујући, како наглашава Брнабићева, напору министарке Јоксимовић и њеног тима.

"Надамо се отварању нових поглавља пре краја председавања Хрватске ЕУ. Ми смо и протеклих месеци доста урадили", казала је Брнабићева.

Она је рекла и да јој је драго да данас, на дан када се обележева Светски дан животне средине, може да каже да је Србија крајем прошле године предала позицију за преговарачко поглавље 27 које се управо тиче заштите животне средине.

Влада Србије је усвојила неколико стратегија које су важне за евроинтеграције, каже Брнабићева и додаје да су те стратегије исто тако важне и за грађане и привреду и у том смислу је навела Стратегију за борбу против насиља над децом, али и Стратегију индустријског развоја Србије, Стратегију паметне специјализације, медијску стратегију...

"Све те ствари показују да смо упркос другим изазовима, као што је коронавирус, наставили да радимо на нашим евроинтеграцијама и да настављамо да идемо даље ка Европи", навела је Брнабићева.

Премијерка је навела и да су на данашњем састанку разговарали и о квотама на челик које су Србији изузетно важне и то, како каже, не само за економски опоравак након ковида 19, већ и за несметано функционисање Железаре Смедерево. 

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво