Вучић: Мере Приштине сумануте, губимо милион евра дневно

Председник Александар Вучић изјавио је да су нова правила Приштине за улазак робе на Косово "суманута" и додао да ће се видети да ли ће их нова приштинска влада повући. Напоменуо је и да интересовање за косовско питање расте и у САД и у Европској унији.

Александар Вучић је рекао, поводом нових мера које је увела Приштина, да не разуме како они замишљају живот у 21. веку, у којем нема слободног протока робе, услуга, људи и капитала. Додао је да су то, срећом, осудили Американци, Европљани, Руси, јер је реч о цивилизацијским вредностима које су неупитне.

Вучић је новинарима у Новом Пазару, након обиласка радова на изградњи и реконструкцији путева, рекао да централна Србија због тих мера губи око милион евра дневно, али да тиме губе и косовски Албанци, којима је потребна и сировина из централне Србије, али и готови производи којима тргују.

"Они су навикнути на највећи део производа који долази из централне Србије или како би они рекли из Србије", рекао је Вучић.

Додао да је да је слободна трговина један од темеља на којима је Београд инсистирао и да се зато залагао за снажније повезивање и од Цефте, да би могло да се ради, тргује, праве путеви, повезују људи.

Упитан зашто се није изјаснио у вези са новим правилима до сада, Вучић је рекао да га новинари нису питали, а и да није у стању да сваког дана коментарише нове одлуке, јер сваког дана Приштина измисли нешто ново.

"Изјаснили су се они који је требало да се изјасне, од Марка Ђурића до Владе Србије", указао је Вучић.

На питање да ли ће отићи до Јариња, јер је близу Новог Пазара, Вучић је рекао да је данас био надомак Брњака, а не Јариња.

"Били смо надомак Брњака, а не Јариња, само да смо пошли лево, односно на исток, отишли бисмо у Зубин Поток, сад бисмо морали до Рашке па да се спуштамо ка Јарињу, тако да нам је Јариње и даље мало даље", рекао је председник.

"Интересовање за косовско питање расте и у САД и у Европској унији"

САД не губе интересовање за решавање косовског питања, упркос проблемима са којима се та земља суочава, рекао је председник Александар Вучић и додао да интересовање за то питање расте и у ЕУ.

Александар Вучић је, упитан да ли ће се комплексна ситуација у САД одразити на пад интересовања Вашингтона за решавање питања КиМ или, ипак, рачуна са посвећеношћу и ентузијазмом Ричарда Гренела да се постигне резултат, пренео је да са Гренелом размењује поруке и да амерички изасланик показује интересовање сваког дана.

Такође је указао и да се чуо са изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком, додајући да се ни њихово интересовање не смањује, већ расте.

Србија, каже, мора да разговара са свима, али треба да знамо на чему ЕУ заснива свој оптимизам када жели да убрза процес решавања косовског питања.

"Ја до сада нисам видео никакав предлог. Реално је да седнемо и разговарамо, али да не постоје никакве таксе, нити ограничења. Ја сам спреман увек, мени је држава важнија од странaчких и других питања", рекао је Вучић одговарајући на питања поводом Лајчакове најаве да би до краја јуна могао да се настави дијалог са Приштином и да чланице ЕУ желе да се процес убрза.

Поводом информација да ће Јевгениј Примаков бити постављен за шефа агенције Руска сарадња, Александар Вучић је изјавио да Србија са Русијом има истински пријатељске односе и да му "не пада на памет" да се меша у њихову кадровску политику.

"Поносан сам на чињеницу што сам после Николе Пашића, после више од 105 година, први Србин који је добио Орден Александра Невског и то из руке Путина. То је гаранција нашег односа", подвукао је председник.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво