Дачић објашњава шта значи отварање границе, а шта пролазак људи

Грађани Србије још не могу да уђу у Црну Гору и Северну Македонију, каже министар спољних послова Ивица Дачић. Постоји разлика између термина отварање границе и проласка људи, истакао је министар.

"Отварање границе значи да је отворен гранични прелаз, а да ли је дозвољено да неко оде тамо, друга је врста одлуке", појаснио је Ивица Дачић и додао да је Београд, трагом вести да је Црна Гора дозволила улазак наших грађана, затражио информације од Подгорице.

"По тим информацијама, они нису променили своју одлуку, а то значи да у Црну Гору могу да уђу само грађани који имају боравак у тој земљи. Свима осталима и даље није дозвољено. Са Црном Гором је и даље нерешен тај проблем", истакао је Дачић за Танјуг.

Он је подсетио да је БиХ донела одлуку да безусловно отвори границе са свим суседним земљама, на чему им се захвалио, наводећи да такву одлуку још није донела Северна Македонија, те да је разговарао са македонским министром да би видели каква је перспектива те њихове одлуке.

"У самом нашем комшилуку и даље има проблематичних дестинација, где наши људи и даље не могу да путују", констатовао је Дачић.

Он је подсетио да је Србија своје границе отворила 22. маја, за робу и људе, опредељујући се за пут релаксирања мера, па је укинула и обавезне тестове и изолацију.

"Сходно томе, ми смо отворили границе са свим нашим суседима који нису у ЕУ – БиХ, Црна Гора, Северна Македонија и Албанија. Такође, отворена је граница са Бугарском, док је и Мађарска отворила границу за наше држављане. Грчка је најавила и почела релаксацију, али ће у пуној мери почети током овог месеца", рекао је Дачић.

Када је реч о Хрватској, Дачић је истакао да је звао министра спољних послова Хрватске како би "појаснио ситуацију", те да ће се и они изјаснити по том питању.

Појединачни разговори са сваком земљом 

"Углавном, 15. јуна ће ЕУ донети релаксационе мере, али то се односи на путовања унутар Уније. Ко ће бити придодат томе, још се не зна. Ми сада морамо са сваком земљом појединачно да о томе разговарамо", каже Дачић.

Једна од земаља са којом се разговара је и Аустрија, земља у којој живи велики број наших људи, која је, подсећа Дачић, омогућавала и хуманитарне конвоје током пандемије.

"Био је министар спољних послова у посети, разговараћемо сада да видимо каква је динамика отварања граница, односно могућности да наши људи пролазе без неких већих тешкоћа", рекао је Дачић.

У Бечу је, иначе, најављено да ће Аустрија укинути мере карантина или теста само за оне земље са којима постигне билатерални споразум.

Других разговора још нема.

"Румунија сада, због политичке кризе, није могла да се придружи иницијативи Србије, Бугарске и Грчке, сами су рекли да сада не могу тиме да се баве и то остаје да се види", рекао је Дачић.

Како каже, полако се све креће, иако можда не оном брзином којом би људи очекивали, и уз велике мере опреза и непознанице, јер не постоје правила која важе за све.

Додаје и да само две земље нису забраниле улазак странцима током пандемије: Мексико и Велика Британија.

"Сви други јесу и сада сви треба да донесу одлуке које ће значити повлачење те мере. То ће нас свакако чекати наредних месеци. Можда је срећа што је сада туристичка сезона па ће сада сви желети да пожуре", додао је Дачић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво