Ло Кашо: Помоћ Србије је била аутентичан гест пријатељства

Амбасадор Италије Карл Ло Кашо изјавио је на Дан Републике Италије, да је помоћ коју је Србија упутила тој земљи у најтежим тренуцима била аутентични гест пријатељства који ће остати забележен у историји дипломатских односа две земље.

Ло Кашо је рекао да је уверен да се управо у тешким околностима, кроз које је његова земља прошла током борбе са пандемијом, родила једна боља Италија, Италија која се не предаје и која се бори у име високих идеала.

"Данас славимо Италију која жели да поново крене напред", рекао је Ло Кашо и додао да се Дан Републике ове године обележава без прославе из поштовања према жртвама епидемије корона вируса у Италији.

Празник је искористио да поново захвали Србији и њеном председику на подршци и солидарности, али и да је подржи на европском путу.

Италији су у борби против корона вируса помогле многе пријатељске и партнерске земље пружајући утеху кроз подршку и саосећање, рекао је амбасадор.

"Желим да поново изразим захвалност Србији и председнику Србије Александру Вучићу на великодушној донацији медицинске опреме Италији. Био је то аутентични гест пријатељства који ће остати забележен у историји наших дипломатских односа. Овде у Србији су нам много пута показали солидарност... Хвала свима!", рекао је амбасадор.

Према његовм речима, Италија није ни у најтежим тренуцима ванредне ситуације заборавила Европску унију, која је константни ослонац земље и њених грађана.

"Из тог разлога смо се надали финансијкој подршци која одговара изазову са којим се суочавамо и коме су изложене све европске земље. Сматрамо да је у кризи епохалних размера у интересу свих да се обезбеде гаранције за будућност читаве Европе. Зато ћемо наставити да верујемо у интеграцију Западног Балкана ЕУ, подржавајући снажно европски пут Србије, као што је рекао министар спољних послова Луиђи Ди Мајо у Београду пре неколико месеци", рекао је амбасадор.

Наставићемо да радимо заједно и да подржавамо сва она многобројна италијанска предузећа која овде раде.

"Родила се једна боља Италија"

"Као што знате, ово је било, и још је, веома тешко искушење за нашу земљу, искушење са којим су Италијани умели да се суоче са осећањем одговорности, снагом духа и изузетном солидарношћу. Хвала свима онима који су протеклих месеци радили у тешким условима како би спасили људске животе, ризикујући сопствени. Уверен сам да се управо у тако тешким околностима родила једна боља Италија, Италија која се не предаје и која се бори у име високих идеала", рекао је амабсадор.

Ло Кашо је рекао да последњи подаци пристигли из Италије потврђују да се земља креће у правом смеру.

"Након великих патњи, у нашој земљи сад постоји жеља да кренемо напред, да почнемо изнова. Добро знамо да неће бити лако, али сви морамо допринети економском опоравку и поновном оживљавању имиџа Италије, који је одувек у свету синоним за уметност, лепоту и културу као и за предузетничку динамичност и индустријску ингениозност", поручио је амбасадор.

Позвао је све да се заједно поново крене, с новим полетом, стварајући нове шансе за сарадњу између Италије и Србије и промовишући, како каже, још енергичније бренд "Made in Italy" на српском тржишту.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво