Косовски уставни суд одлучио да може да буде формирана нова влада

Уставни суд у Приштини одлучио је да нема потребе за новим изборима на Косову и да је могуће формирање нове владе уместо разрешене Аљбина Куртија. Одлука је објављена на сајту суда.

Судије уставног суда су такође одлучиле о року за мандатара за формирање владе. За одлуку је гласало седам, док су двојица судија били против.

У пресуди уставног суда наводи се да се већина изабраних представника у скупштини, изјаснила се за формирање нове владе након што су изгласали неповерење влади на дужности. Распуштање Скупштине од стране председника против воље народних представника било би произвољно и очигледно противуставно. Напротив, председник је био дужан да почне поступак за давање могућности формирању нове владе.

"У свим случајевима када је оставка премијера, или када одговарајуће место остаје слободно из других разлога, резултира падом владе и када је оставка владе резултат успешног предлога о неповерењу, под условом да након овог предлога није следило распуштање скупштине, активира се став 5. члана 95 устава, који председника обавезује да одреди мандат новом кандидату за премијера", образложено је у пресуди.

Поступак после обарања владе 

"Политичка странка или коалиција која има прво право да предложи кандидата за премијера и формира владу, поново је победничка политичка странка или коалиција. За формирање ове владе мора да се следи поступак одређен у ставовима 2. и 3. члана 95. Устава, док неуспех у добијању потребних гласова у скупштини или одбијање овог мандата, преноси право формирања владе политичкој странци или коалицији која може да има потребну већину за формирање владе", наводи се у пресуди.

Влада премијера Аљбина Куртија оборена је у косовској скупштини крајем марта, након чега је Хашим Тачи одлучио да мандат за формирање нове владе додели Демократском савезу, другој партији по броју освојених гласова.

Покрет Самоопредељење као првопласирана странка, није одредио свог кандидата за формирање новог сазива владе, тврдећи да у уставу не постоји рок за то, па је од уставног суда затражио одбацивање декрета Хашима Тачија.

Покрет Самоопредељење тражи нове изборе, док остале странке, изузев Демократске партије, желе нову владу.

Кандидат Демократског савеза за новог премијера Авдулах Хоти, договорио је нову владу са Алијансом за будућност Косова, Српском листом, Социјалдемократском иницијативом и посланицима мањинских заједница.

Уставни суд је поставио рок да до 29. маја објави тумачење о праву других странака да у Приштини буде формирана нова влада.

Присталице покрета Самоопредељења организовале су у Приштини тест протест у случају одлуке уставног суда да може да буде формирана нова влада.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво