Дачић: Косово и Метохија је питање од највишег националног интереса

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је Косово и Метохија питање од највишег националног интереса, али истовремено и највећи политичко-безбедносни изазов. Дачић је то рекао будућим изасланицима одбране у САД, Руској Федерацији, Француској, Немачкој и Бугарској. Наводи да је опстанак и заштита Срба на Косову и Метохији важан, дугорочни циљ, али и један од основих мотива за посвећеност дијалогу са Приштином.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић обратио се у Министарству спољних послова будућим изасланицима одбране у САД, Руској Федерацији, Француској, Немачкој и Бугарској, у оквиру припрема за њихове предстојеће мисије у дипломатским представништвима Републике Србије.

Ивица Дачић је истакао да су такви догађаји увек добра прилика да се истакне значај веома успешне сарадње наша два министарства, која се остварује у духу заједништва и солидарности на бројним задацима заштите државних интереса и ефикасног спровођења спољнополитичких циљева Републике Србије.

"Посао који ћете обављати неће бити ни мало једноставан, посебно јер су билатерални односи са земљама у које ћете бити упућени од велике важности за Републику Србију. Уверен сам да ћете уз добру сарадњу са нашим колегама у дипломатским мисијама у Москви, Вашингтону, Берлину, Паризу и Софији унапредити свеукупну сарадњу са земљама пријема и допринети да интереси Републике Србије буду у већој мери уважени у престоницама у којима ћете службовати", навео је Дачић.

У свом обраћању, Дачић је истакао да Србија међудржавне односе и партнерства гради на принципима дијалога, узајамног уважавања и поштовања међународних обавеза. Као земља која је, упркос историјским искушењима, увек била привржена слободи и правди, Република Србија настоји да у међународним односима буде одговоран, предвидљив и кредибилан партнер.

Србија велику пажњу поклања регионалној сарадњи 

"Приоритети спољне политике Републике Србије, који су истовремено неодвојиви од заштите националне безбедности наше земље, веома су јасно дефинисани. Пре свих, то је одбрана територијалног интегритета, за шта је посебно важно питање Косова и Метохије. Опстанак и заштита Срба на Косову и Метохији је наш важан, дугорочни циљ, али и један од основих мотива за посвећеност дијалогу са Приштином. Постизање компромисног решења за питање Косова и Метохије видимо као једини исправни исход процеса нормализације односа, који може бити одржив на дужи рок. Наш приоритет је и успешно окончање процеса приступања Европској унији, што је и стратешки спољнополитички правац Републике Србије", нагласио је Дачић.

Истиче да Србија велику пажњу посвећује и развоју регионалне сарадње у циљу очувања мира и безбедности на Западном Балкану, као основног предуслова за напредак сваке земље појединачно и региона у целини.

"Последњих неколико година развој билатералних односа са најмоћнијим актерима у свету, али и продубљивање сарадње са нашим традиционалним пријатељима, бележе константан узлазни тренд, што је још један од спољнополитичких приоритета Републике Србије", рекао је министар спољних послова.

Изазови бројни, а задаци захтевни 

Наводи да се у наредном периоду очекује наставак интензивних активности у области цивилне и војне дипломатије.

Понавља да су изазову бројни, а задаци захтевни, што ће тражити континуирано максимално залагање и посвећеност. Управо се у претходним месецима српска дипломатија сусрела са једним несвакидашњим изазовом - пандемијом Ковид-19, која је на испит ставила капацитете читаве наше дипломатске службе.

На крају излагања, Дачић је будућим изасланицима одбране пожелео пуно успеха у будућем раду и подсетио да увек имају на уму да су наши национални и државни интереси на првом месту и да увек и у свакој прилици буду чврсти у ставу и одлучни у њиховој одбрани.

"Користите ваше знање, искуство и умешност, јер на тај начин најбоље вршите своју мисију и представљате своју земљу. Увек ћете имати подршку колега из Министарства спољних послова, а ми у потпуности рачунамо на вас и подршку Министарства одбране и Војске Србије", закључио је Дачић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво