ЕУ без коментара на Тачијeву изјаву да неће дијалог са Лајчаком

Европска унија није имала коментар на изјаву косовског председника Хашима Тачија да не жели да учествује у дијалогу Београда и Приштине ако разговоре води специјални представник Мирослав Лајчак.

"Немамо коментар на овакву изјаву Тачија", кратко је поручио портпарол ЕУ Петер Стано за Танјуг.

Ни сам Мирослав Лајчак, који је на функцију специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине изабран почетком априла, није се оглашавао тим поводом.

Тачи је свој став образложио тиме да "није у контакту са Лајчаком", а да вршилац дужности премијера Аљбин Курти "већ три месеца разговара са Лајчаком и Жосепом Борељом" о "њему непознатим стварима".

Оцењујући да су у питању "преговарачи из земаља које нису признале Косово", Тачи закључује да ће се одазвати на позиве за састанке које организују Ангела Меркел и Емануел Макрон, као и да има "пуно поверење" у руководство САД да ће процес преговора "убрзати и успешно окончати".

То није први пут да се званичници Приштине отворено не слажу са улогом ЕУ у дијалогу Београда и Приштине и инсистирају на већем учешћу САД.

Бивши премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај је приликом своје прве посете Бриселу у новембру 2017. године такође критиковао резултате ЕУ и тадашње шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини као посредника у преговорима о нормализацији односа.

Таква ситуација довела је до отказивања заједничке конфренције за медије Рамуша Харадинаја и Федерике Могерини у Бриселу, што се поновило и следеће године након разговора Харадинаја и Могеринијеве о Споразуму о стабилизацији придруживању Косова.

Званичан став ЕУ био да је у питању "недостатак времена", док су дипломатски извори наглашавали "лошу атмосферу" иза затворених врата.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво