Реаговања поводом одлуке Подгорице да границе за Србију остају затворене

Одлука Владе Црне Горе да не отвори границе са Србијом од 1. јуна у супротности је са принципима слободе кретања на којима се заснива ЕУ и не доприноси добросуседским односима у региону, рекла је потпредседница Владе Зорана Михајловић. Власт у Црној Гори се не бори против вируса, она се бори против Срба, поручио је министар Александар Вулин.

Поводом одлуке Црне Горе да за грађане Србије не отвори границу 1. јуна, реаговали су министри Александар Вулин, Зорана Михајловић и Ненад Поповић. 

Министар одбране Александар Вулин је рекао да се власт у Црној Гори не бори против вируса, она се бори против Срба.

"Забрана уласка Србима у Црну Гору ваљда треба да помогне изградњи домовинског идентитета Црне Горе, пошто здрављу нације сигурно неће помоћи, лудилу вероватно, здрављу никако", рекао је Вулин у Лесковцу где је боравио поводом обележавања 21. годишњице битке на Паштрику.

"Коме је Секула Дрљевић омиљени идеолог томе су и расни закони Независне државе Хрватске правна инспирација", поручио је Вулин.  

Понашање Црне Горе према Србији и Србима је недемократско и супротно вредностима на којима почива ЕУ, истакла је Зорана Михајловић у саопштењу.

"Црна Гора је у процесу европских интеграција напредовала даље од Србије и неких других земаља у региону, па би у складу с тим требало да буде пример за друге. Уместо тога, вештачки се креирају нове баријере између људи на овим просторима, који су на сваки начин упућени једни на друге, а одговорност за то је пре свега на политичарима", каже Михајловићева.

Како каже, никакво заклањање иза вируса не може да сакрије наставак недемократског понашања владе у Подгорици према Србији и припадницима нашег народа, противно вредностима и пракси ЕУ, чијем чланству читав регион тежи.

Та одлука, међутим, јасно поручује и да море нема само Црна Гора, рекла је Михајловић, изразивши уверење да ће наши грађани разумети и ту поруку. 

Поповић: Ђукановићев режим оголио своје антисрпско лице

Министар у Влади Србије и председник Српске народне партије Ненад Поповић оценио је да одлука Владе Црне Горе да грађанима Србије и Републике Српске не дозволи улазак у ту земљу још једном сведочи о, како каже, намерама власти у Подгорици према српском народу и Српској православној цркви.

Поповић у саопштењу наводи да је црногорски режим пион у реализацији циљева страних спонзора да се, према његовој оцени, на велики јубилеј стогодишњице обнове Српске патријаршије, уништи СПЦ у Црној Гори која је вековима чувала трон пећких патријарха кроз најтежа времена наше националне историје.

Он сматра да је циљ црногорске власти да кроз прогон, претње и сваку могућу дискриминацију уништи политичку снагу Срба у тој држави и да на попису становништва следеће године нсроски народ сведе на, како каже, статистичку грешку.

Поповић, такође, оцењује да је после "антицивилизацијске и шовинистичке" одлуке црногорског режима дошао тренутак да и Србија почне да подвлачи црту на деценијско штеточинско деловање тог режима у Србији, као и да је сада прилика да се активно делује према међународној заједници, и да се до краја разобличи "последњи диктаторски режим у Европи".

Костић: Влада мора имати адекватан одговор

Потпредседник Српског покрета Двери Иван Костић рекао је да је одлука Владе Црне Горе да се не дозволи улазак Србима у ту земљу још један "политички некоректан потез" којим се српски држављани дискриминишу у односу на друге земље Европе.

У саопштењу достављеном медијима, Костић наводи да Црна Гора на тај начин "ставља до знања" да јој Срби, српски туристи и српска привреда нису битни за даљи економски развој.

Костић сматра да Влада Србије на тај потез Црне Горе мора да има адекватан одговор.

"Србија на све ово не треба више да ћути, поготово што је Црна Гора у много зависнијој ситуацији од Србије и по питању снабдевања основним прехрамбеним производима и по питању туризма", наводи Костић.

Тврди да су се црногорски политичари на тај корак одлучили "на наговор својих политичких узора" - Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја и Аљбина Куртија.

Костић каже да Црна Гора после повика на Српску Православну Цркву, наставља да се отворено обрачунава са свим што има везе са Србијом.

Поручио је властима у ЦГ да уместо што се "обрачунавају са Србијом", реше бројне криминалне афере у којима, како каже, учествују црногорски функционери и чланови њихових породица.

Србија неће затварати границе за црногорске грађане, као што је то урадила званична Подгорица за грађане Србије, али ће бити затворена за црногорске мафијаше и криминалне кланове, поручила је јуче премијерка Ана Брнабић.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво