Борељ: Увести Западни Балкан у ЕУ

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ је оценио је да се европски политички модел, заснован на демократији и поштовању људских права, налази пред изазовима и додао да је "битка наратива" посебно видљива на Западном Балкану.

"Морамо да одржимо нашу намеру да Западни Балкан уведемо у ЕУ", поручио је Борељ у обраћању немачким амбасадорима током видео-конференције.

Оценио је да се у свету дешавају многе "драматичне промене", при чему САД све више губе примат, а Азија постаје све више економски, безбедносно и технички заступљенија.

"Ковид 19 је прва велика криза у поседним деценијама где САД не предводе глобални одговор. Где год да погледамо, видимо јачање ривалитета, посебно између САД и Kине", навео је Борељ.

Оцењујући да расте и притисак да се "изабере страна", Борељ оцењује да ЕУ треба да прати сопствене интересе и не буде инструментализована било од Вашингтона или Пекинга.

"Потребан нам је бољи стратешки приступ управљању рањивим и зависним деловима. Свет ризикује да постане мање слободан, мање успешан, мање равноправан, а више издељен и зато ћете ви дипломате имати пуно посла", поручио је Борељ амбасадорима Немачке у свету.

Немачка од 1. јула преузима председавање Савету ЕУ од Хрватске.

Раније је било најављено да ће Западни Балкан и проширење бити један од приоритета немачке агенде до краја 2020. године.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво