Смајловићева о Црној Гори: Од Хенрија VIII није било владара који прави цркву

Колумниста "Недељника" Љиљана Смајловић каже за РТС, поводом изјаве председника Црне Горе Мила Ђукановића о формирању цркве националних Црногораца, да је то заокрет од европске историје. Подела између цркве и државе је темељни европски принцип, указује Смајловићева.

Љиљана Смајловић је, говорећи о порукама Мила Ђукановића везаним за критике СПЦ и формирање цркве националних Црногораца, рекла да постоје разни механизми алармирања међународне заједнице, али сматра да је главни механизам да се говори о томе шта се дешава.

Каже да Ђукановић можда није радикалнији у својим намерама, али их отвореније саопштава. "Ово дуго није било у европској историји, од Хенрија VIII (енглески краљ из 16. века) није било државног владара који прави цркву", истакла је Смајловићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Указује да је то заокрет од европске историје. "Мило је раније звучао као модерни европски лидер, који је у дослуху са оним што је европски тренд, али сада када ово говори, владика Јоаникије звучи европскије од њега, а да не говоримо о Гојку Перовићу. Подела између цркве и државе је темељни европски принцип", наводи Смајловићева.

"То да шеф државе саопштава – направио сам државу, нацију, језик, сад ћу направити цркву, то је можда стварно велико бацање изазова пред грађане који се очигледно и даље сматрају верницима Српске православне цркве", оцењује Смајловићева.

Говорећи о реакцији у немачком Бундестагу, где су неки посланици тражили да се испита шта се дешава у Црној Гори, Смајловићева каже да је то није изненадило, јер је то реакција људи из Алтернативе за Немачку.

Оцењује да је реакција Вашингтона, који позива на уздржаност, потпуно анемична и не сматра да је амерички председник Доналд Трамп стао на српску страну.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво