Одговор покрета Двери РТС-у

На писмено поднети захтев народних посланика Српског покрета Двери Драгана Весовића и Марије Јањушевић да се народним посланицима Бошку Обрадовићу и мр Ивану Костићу, који већ десети и осми дан штрајкују глађу због бруталног кршења Устава Републике Србије од стране Александра Вучића, омогући да на РТС-у у једночасовној емисији објасне грађанима свој чин и неуставне поступке власти, Јавни медијски сервис Србије је одговорио јавним и непотписаним саопштењем, навеле су Двери у саопштењу које је потписао др Драган Весовић, народни посланик и члан Председништва тог покрета.

Како се наводи, то саопштење "најупечатљивије сведочи о безакоњу, једнопартијском монополу, бахатости и некултури која је завладала Србијом под диктатуром Александра Вучића и Српске напредне странке и као такво оно ће ући у историју новинарског бешчашћа".

Двери подсећају на чињеницу да РТС, према Закону о јавним медијским сервисима, има обавезу да "истинито, благовремено, потпуно, непристрасно и професионално информисање грађана и омогућавање слободног формирања и изражавања мишљења слушалаца и гледалаца" (члан 7, тачка 1).

"Насупрот томе, РТС за првих шест дана штрајка глађу народног посланика Бошка Обрадовића и четири дана штрајка глађу народног посланика мр Ивана Костића, ни једном речју није упознао грађане Републике Србије са овом чињеницом", каже се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да руководство РТС-а се није "задовољило цензуром, већ је у наведеном јавном саопштењу почело да оцењује вредност и целисходност политичких изјава и потеза Бошка Обрадовића и Српског покрета Двери".

"Чињеница да се неименовани састављач саопштења РТС-а није обратио подносиоцима захтева, др Драгану Весовићу и Марији Јањушевић, народним посланицима Двери, већ јавно Бошку Обрадовићу, само додатно потврђује да се РТС активно укључио у кампању дисквалификације коју Александар Вучић води против Српског покрета Двери и Бошка Обрадовића", истиче се у саопштењу.

РТС, напомињу, опомиње Српски покрет Двери како и "кoлeгe из истoг пoлитичкoг сaвeзa тврдe дa су нeпoтрeбнe сoлo пoлитичкe aкциje кoje нe вoдe никуд."

Даље се РТС бави проценом бојкота скупштинског рада Двери и Савеза за Србију, оцењујући га као грешку, пошто је тиме опозиција "лишилa сeбe мoгућнoсти дa je у скупштинским прeнoсимa рeдoвнo види и чуje и дo милиoн глeдaлaцa днeвнo."

"Испада да су према ‘демократским‘ стандардима Драгана Бујошевића Бујкета телевизијски преноси рада Народне скупштине једина и довољна медијска милост коју на Јавном медијском сервису Србије заслужује да добије опозиција. При томе, у саопштењу РТС-а релативизује се до негације право политичких странака власти и опозиције на једнак приступ медијима, тиме што се захтев Српског покрета Двери за добијање једночасовне емисије изједначава са истим таквим правом ‘самохране мајке којој су деца гладна и боса‘, ‘студента који падне на испиту, ратара коме је невреме уништило летину‘. На оваквој демагогији и пропагандној манипулацији, РТС-у би позавидели Лењин, Стаљин и Броз заједно. И најзад, у неименованом јавном саопштењу РТС-а, као анонимни бот Александра Вучића, политички пристрасно, крајње злонамерно и манипулативно оцењује поједине поступке и изјаве Бошка Обрадовића, истичући како је ‘понекад тешко рaзумeти рaзликe измeђу пaсивнoг и aктивнoг oтпoрa избoримa, мoтoрних тeстeрa сa кojимa стe упaли у РTС и гaндиjeвскoг прoтeстa‘", наводи се у саопштењу.

Двери наводе да се такво саопштење "којим се РТС показао као Агиптроп Александра Вучића очигледно је супротно члану 7. тачка 4. Закона о јавним медијским сервисима, који изричито забрањује да Јавни сервис служи ‘интересима појединих политичких странака‘".

Тај покрет истиче да ће се имајући у виду "овакво нарушавање законских обавеза", обратити Програмском савету РТС-а који је према члану 30 Закона о јавним медијским сервисима дужан да прати спровођење обавеза утврђених законом од стране руководства РТС-а.

Упозоравају руководство РТС-а, да РТС није ничија приватна, односно партијска телевизија, већ Јавни сервис који се финансира парама свих пореских обвезника и који према Закону о јавним медијским сервисима ужива аутономију уређивачке политике, али само под условом да се у свом раду придржава начела прописаних чланом 6 Закона о јавним медијским сервисима.

"У супротном, руководство РТС само себе лишава права на аутономију", закључује се у саопштењу.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво