Вучић и Путин телефоном о пандемији, односима две државе, Косову, Црној Гори и региону

Председник Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Међу темама двојице државника била је борба против коронавируса, билатерални односи двеју земаља, ситуација на Косову и Метохији и у Црној Гори.

Председник Вучић је председнику Путину изразио саосећање због жртава ковида 19 у Русији, као и наду да ће се, уз одлучне мере, успешно изборити са епидемијом коронавируса и што је пре могуће вратити у нормалне животне и економске токове, како би се посветили испуњавању планова за будућност.

Такође је рекао да је Србија спремна да, уколико је потребно и у својим могућностима, пружи помоћ Русији у борби против ове заразне болести.

Председник Вучић је захвалио председнику Путину што је исказаном бригом за нашу земљу и слањем медицинске помоћи потврдио изванредне стратешке односе Србије и Русије.

"Србија је привилегована што има искреног пријатеља какав је Русија, као што сам и ја почаствован нашим личним односом међусобног уважавања и поверења", рекао је председник Вучић председнику Путину.

Председник Србије је обавестио саговорника у Москви да је донео одлуку да, уз сагласност руске стране, одликује припаднике тима Оружаних снага Руске Федерације, који су са великом преданошћу помагали у спречавању ширења коронавируса и сузбијању заразне болести ковид 19 и помогли да се за кратко време под контролу стави епидемија у највећим жариштима.

Председник Вучић је председника Путина обавестио о свим догађајима у региону - од ситуације на Косову и Метохији до прогона свештенства Српске православне цркве у Црној Гори.

Двојица председника разговарала су и о осликавању Храма Светог Саве у Београду и сагласили се да је неопходно ускоро наставити заједнички рад, како би ова православна светиња била, уз помоћ Русије, завршена како се очекује.

Председник Вучић и председник Путин су изразили очекивање да ће околности ускоро дозволити размену посета на високом нивоу и наставак раније планираних међудржавних контаката.

Председник Вучић је изразио задовољство што је Дан победе, упркос одлагању традиционалне параде на Црвеном тргу, достојно обележен и што српски и руски народ, у духу свог слободарства, поштују своје хероје, не дозвољавајући фалсификовање историје.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво