Брнабићева за РТС: Апелујемо на грађане да овог лета остану у Србији

Премијерка Србије Ана Брнабић позвала је све грађане да остану овог лета у Србији јер сматра да је то најпаметнија одлука. Нагласила је да је највећа бојазан да, како мере попуштају, не буде повећања броја заражених, али да је све под контролом.

Ана Брнабић је, гостујући у Дневнику РТС-а, позвала грађане да остану у Србији.

"Ја као председница Владе бих искористила ову прилику да позовем све наше грађане да остану ово лето у својој земљи. Наша земља је заиста прелепа и чини ми се да сада видимо и неке хотеле, велнес центре и бање за које нисмо знали раније и мислим да можемо да имамо феноменалан и квалитетан одмор у нашој земљи", рекла је премијерка.

То је, како је рекла, и директна подршка домаћој економији и домаћем туризму.

"Такође мислим, као што су и наши стручњаци рекли, да здравствено то има много више смисла и не верујем да ће ово лето било ко од осигуравајућих друштава осигуравати путовања у иностранство или давати здравствено осигурање за путовање у иностранство", додала је Брнабићева.

Како год да погледате, мислим да је најпаметнија одлука да се остане у Србији, поручила је Брнабићева.

Подсетила је да је за држављане Србије улаз у земљу потпуно слободан, с тим што наши држављани када улазе у Србију - уколико имају негативан пи-си-ар тест не старији од 72 сата - могу слободно да уђу и да се слободно крећу, а уколико немају онда морају да буду 14 дана у самоизолацији.

"У наредна 24 сата биће објављени телефони за пријаву за помоћ од 100 евра" 

Брнабићева је до рекла да се до вечерњих сати oко 1,6 милиона грађана пријавило за помоћ од 100 евра, да је данас био први дан за пријављивање као и да је било могуће пријавити се само онлајн.

Указала је да ће у наредна 24 часа бити објављени и бројеви телефона на које ће моћи да се јаве грађани који на тај начин желе да се пријаве за помоћ.

"Мени је драго, јер мислим да је то нешто што ће отићи директно у нашу потрошњу, директно ће се вратити у буџет кроз привреду и биће подстицај за домаћу привреду", рекла је премијерка.

Рекла је да је цео пакет економских мера биo усмерен на то да се сачувају радна места и ликвидност компанија.

"Захваљујући тим привредним мерама, ми данас немамо проблем са великом стопом незапослености услед ковида 19 за разлику од многих других земаља", рекла је Брнабићева.

Додала је да су водили рачуна да се мере не релаксирају сувише рано, али и да се не касни много. 

"Ситуација је под контролом, привреда је кренула већ да ради. Важно је останемо дисциплиновани, али да наставимо да се боримо за нашу земљу сада кроз привреду", рекла је премијерка.

"Влада на 18 страна послала одговор на извештај Фридом хауса"

Премијерка је рекла да је Влада данас послала одговор на извештај "Фридом хауса" и да је тај одговор на 18 страна.

"Заиста смо студиозно приступили томе и ја морам да кажем да је он заиста пун контрадикторности и ту је очигледан потпуно субјективан приступ једне особе која је писала тај извештај и мене чуди да једна организација каква је ‘Фридом хаус’ не узима групу људи, тим стручњака који пише такве извештаје, већ је то једна особа, и та особа ради за Бирн и та особа се у извештају позива на неке референце и изворе који говоре потпуно супротно од онога што стоји у извештају 'Фридом хауса'", навела је Брнабићева.

Навела је да ће Влада током сутрашњег дана објавити свој одговор.

"Како би сви видели да смо ми студиозно приступили овоме, да смо упоредили са другим извештајима и да заиста мислим са правом можемо да кажемо да тај извештај не осликава право стање ствари у Србији", нагласила је Брнабићева.

"Постоје ствари у том извештају које стоје и ми ћемо те неке примедбе усвојити. Ја сам као председница Владе која је послала тај одговор 'Фридом хаусу' и позвала их да имамо један дијалог о томе како можемо да унапредимо стање ствари у Србији", закључила је Брнабићева.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво