Лајен: Србија део "тима Европа"

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да је видео самит лидера ЕУ и Западног Навела је Србија била "део тима Европа" који је скупио преко 4 милијарде долара за борбу против ковида 19.

"Западни Балакн припада ЕУ и ту нико у ЕУ не поставља питање. Чврсто вреујем да ЕУ има посебну одговорност да помаже своје партнере у региону", нагласила је Урсула фон дер Лајен.

По завршетку видео самита одржаног са лидерима ЕУ и Западног Балкна, Лајенова је нагласила да је ЕУ показала јасну солидарности са регионом током пандемије ковид 19.

Она се захвалила и региону на његовој помоћи ЕУ.

"На глобалној донаторској конфренцији скупили смо осам милијарди долара од чега је више од четири милијарде долара дошло из "тима Европа" чији део била и Србија са донацијом од два милиона евра. У питању је снажна и јасна порука", каже Урсула фон дер Лајен.

Председница Европске комисије каже да је ЕУ мобилисала 3,3 милијарде евра за подршку региону како у здравстеном сектору као и у отклањају социоекономских последица пандемије и помоћи малим и средњим предузећима.

Она додаје да је ЕУ током пандемије укључила Западни Балкан у инцијативе које су намењене само земљама чланицама и оценила да је то доказ да је Запдни Балкан "привилеговани пратнер" и да има недвосмислену ЕУ подршку за своју европску песпективу.

Урсула фон дер Лајен је највила да ће ЕУ након пандемије у циљу дугорочног економског оправка региона изаћи са економско инвестиционим планом који ће се фокусирати на транспорт, енергетску инфраструктуру, зелену трансформацију приврде и дигиталну транзицију.

"Регионална сарадња и добросуседски односи су кључ за економски опоравак региона. Ми у Европи то врло добро знамо јер је наше јединствено тржиште наша снага. Желимо да се Западни Балкан приближи јединственом тржишту ЕУ и да има користи од тога", наводи Лајенова.

Она је позвала власти у региону да настве са реформским процесима посебно у области владавине права, борбе против корупције, финкционисања демкратских институција и јавне админстрације.

"ЕУ жели да види јасне доказе у борби против корупције и организованог кримала. Истовремно, слободно новинарство је стуб деморкатије и налази се у европском ДНК", поручила је фон дер Лајен.

Она је нагласила да нова методологија приступних преговора омогућава земљама које покажу брже опљиве резулате у рефомама да се крећу брже у приступним преговорима.

"Политика проширења је једна од најуспешнијих ЕУ политика која је проширила мир, просперите и стабилност на континенту. Убеђена сам да ће донети и ЕУ и Западном Балкану", закључила је Урсула фон дер Лајен.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво