Вучић: Мање говорити о перспективи, више о проширењу

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је на самиту ЕУ - Западни Балкан, пружена подршка Мирославу Лајчаку, изасланику у дијалогу Београда и Приштине. Вучић истиче да треба више говорити о проширењу, а мање о европској перспективи.

Самит ЕУ - Западни Балкан је завршен усвајањем Загребачке декларације у двадесетак тачака. Не помиње се проширење Уније, односно пријем нових чланица, али се потврђује европска перспектива земаља региона.

Самит је, иначе, одржан путем видео-конференције. На захтев Шпаније, једне од пет држава чланица Уније које не признају Косово, самит је био статусно неутралан, без државних симбола и застава. Главна тема била је заједничко суочавање с пандемијом и економским последицама ковида 19.

Председник Србије Александар Вучић каже да је за Србију било важно што су представници скоро свих земаља били присутни. Само две земље ЕУ нису биле представљене.

Три теме су биле на столу: Економски опоравак, наставак реформи и процеса даљег приближавања ЕУ, а кроз говоре Ангеле Меркел, Емануела Макрона, Ђузепеа Контеа и Педра Санчеса, дата је велика подршка Мирославу Лајчаку и разговорима о будућности дијалога Београда и Приштине.

Вучић је реако да је Србија тражила више грантова, а мање зајмова, а два пута је од комесарке Фон дер Лајен затражио и да Србија буде изузета из правила о извозу челика, јер је смедеревска железара наш највећи извозник и суштина економског раста.

Подршка Лајчаку 

На самиту је, истиче, пружена координисана, снажна подршка изасланику за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку. 

"Била је снажна подршка Лајчаку, ја сам поновио да га поштујемо и да се радујемо наставку дијалога, као и да желимо компромисно решење, али да је то за нас изузетно тешко као и да не прихватамо уцене из Приштине које су се могле чути - да то има смисла само ако Србија призна Косово. У дијалог се улази бона фидес, у најбољој мери намери да разговарате, не можете унапред да кажете шта ће бити садржај", рекао је Вучић за РТС.

Вучић је истакао да је канцеларка Ангела Меркел највећи део говора посветила односима Београда и Приштине.

На констатацију да је Жозеп Борел уочи самита рекао да подржава сваки договор, да се неће мешати и да се не би успротивио ни корекцији граница, Вучић је реако да "нема појма" шта ће бити решење.

"Они су рекли да хоће признање Србије, а ја не могу да кажем да признајемо независно Косово. Ако имају некога ко може то да каже, нека га узму, за мање од годину дана су председнички избори", рекао је Вучић.

Потврђена европска перспектива 

Александар Вучић је рекао да је потврђена европска перспектива, али и да је потребно више да се говори о проширењу, а мање о перспективи. Србија жели да буде део Уније и да имамо конкретан одговор, поручио је Вучић.

"Ако не можемо у наредних неколико година да уђемо у чланство, не само због ситуације код нас, него и у самој ЕУ, дакле, рекао сам да је важно да нам помогну да отворимо све границе на Балкану, а затим да имамо отвореније границе кроз некакав шенген споразум, омогућимо улаз у Мађарску и Хрватску без докумената или стварних граница", навео је Вучић.

"Први пут да сам чуо да су Виктор Орбан и још неки регионални лидери из ЕУ рекли да колико је Балкану пторебна ЕУ, толико је и ЕУ потребан Балкан. Први пут да је јасно и недвосмислено то речено. Видео сам код неких неверицу, код неких одобравање", рекао је Вучић.

Навео је и да су Киријакос Мицотакис и Бојко Борисов "на веома леп начин говорили о Србији", као и да је примећена донација Србије за развијање вакцине, као и то да је Србија Приштини дала тестове.

Србија била "као створена да прође као Италија"

На самиту је било речи и о јачању утицаја Кине и Русије.

"Највећи број тих људи су и наши пријатељи, неки који би нешто рекли, а опет неће да спомињу Србију. Бар два или три лидера су мислила на то, али не могу да кажу Кина, па неки који имају чудне односе са Русијом, па се помене Турска, неки на треће земље. Али таква је агенда, ЕУ се понаша као један од три или четири геополитичка лидера", навео је Вучић.

Себастијан Курц је рекао да не треба негативно да се гледа на помоћ Русије и Кине, и да је свака помоћ добродошла.

"Ја сам за то, ма колико било непријатно када слушате и читате поједине медије и вести о томе, да се понашамо у интересу грађана. Наставићемо европски пут, али захваљујући добрим односима са свима другима, Србија је врло добро прошла кроз тешку кризу", рекао је председник.

Навео је да је Србија била као створена да прође као Италија, имали смо велики број повратника из подручја где је зараза била најстрашнија, због старости становништва и степена развоја, због којег хигијена дуго није била на највишем нивоу.

"Успели смо јер је Србија отворена за сарадњу са свима и не плашимо се да то кажемо, имамо своју слободарску и независну политику, ЕУ је за нас стратешки циљ. Нећу да се додворавам, да говоримо против Кине, Русије, САД. То су наши партнери и наставићемо добру сарадњу са њима", рекао је председник.

Вучић се нада фер кампањи

Шеф европске дипломатије сматра да су избори важни и да бојкот није реална опција, док шефице делегације Европског парламента за Србију Тања Фајон сматра да није ситуација за брзе изборе.

Вучић на то каже да је Борел високопозиционирани функционер, док је Фајонова само један од чланова Европског парламента.

"Требало је да имамо изборе почетком марта, па смо прихватили јер су нас молили да би неки други изашли да буду касније, али да нас не би понижавали да не буде баш последњи датум, рекли смо нека буде 26. априла. Па је кренула епидемија, па смо рекли 21. јуна. Прошла су дефакто четири месеца у свим одлагањима и опет им није довољно, некима треба још четири године да владамо у ванредном стању, да би он био спреман пошто мисли да ће нешто с неба да падне па да људи гласају за њега", рекао је Вучић истакавши да људи гласају за рад и марљивост.

Наводи и да "нема ванземаљаца који некога могу да спасу у изборној утакмици и насиља које може да примени па да дође на власт".

"Тешка кампања је пред нама, али верујем да ће бити фер. Трудићу се да шаљем позитивне поруке, а не увреде и претње, којима сам свакодневно изложен. Да ми који смо најодговорнији да подигнемо лествицу на виши ниво и покажемо да Србија може да буде испред многих европских земаља", закључио је Вучић.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво