Премијерка позвала посланике да укину ванредно стање

Нема разлога да у Србији више постоји ванредно стање, рекла је премијерка Ана Брнабић на седници Скупштине Србије, на којој су посланици након инцидента који је Бошко Обрадовић направио на почетку заседања, почели расправу о укидању ванредног стања, које је уведено 15. марта.

Брнабићева је казала да су се, према мишљењу струке, створили сви услови да се укине ванредно стање.

"Услов је био да више од седам дана имамо мање од пет одсто заражених у односу на број заражених. Тај услов је испуњен, од 28. априла ми смо испод пет одсто", рекла је Брнабић. Она је позвала посланике да укину ванредно стање и да оно не остане ни дан дуже него што је то неопходно.

"Нећемо укидати Kризне штабове, они ће наставити да раде, наставићемо да тестирамо грађане да бисмо обезбедили пуну сигурност и да радимо превензију за евентуални други талас епидемије", истакла је Брнабићева.

Премијерка је најавила да ће на следећој седници Kризног штаба бити јасно одређене мере под којима ће грађани улазити у Србију из иностранства, а да не буду у карантину.

"Изаћи ће у петак или у понедељак са јасном препоуком. Размишљамо да ће доказ бити или негативан тест на корону коју је особа претходно урадила у земљи из које долази или ћемо ми радити тест", рекла је Брнабићева.

Kомисија одобрава улазак странаца у земљу

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да и сада постоји могућност да се изађе или да се уђе у Србију уз посебне дозволе.

Дачић је у Скупштини Србије казао да постоји могућност да странци дођу у Србију, наводећи да постоји Kомисија при Влади Србије која одобрава њихов улазак у земљу, уколико за то постоје економски, пословни или политички разлози.

"Истовремено, уколико неко жели да путује у иностранство могуће је путем најаве од стране Министарства спољних послова и пријема од стане министарства спољних послова тих земаља у које путују", напоменуо је Дачић.

Скупштина Србије на данашњој седници разматра Предлог одлуке о укидању ванредног стања, који је поднела влада, а седници присуствују премијерка Ана Брнабић и министар спољних послова Ивица Дачић.

Радуловић: Никог нису спасили; Брнабић: Не вређајте лекаре

Председник Доста је било Саша Радуловић изјавио је данас током скупштинске расправе о укидању ванредног стања, које је уведено због пандемије корона вируса, "да власт ниједан живот није спасила", а премијерка Ана Брнабић му је поручила да може да вређа оне који се баве политиком, али не и здравствене раднике.

Радуловић је изнео тврдње да коронавирус није толико опасан, да је смртност на нивоу од 0,1 одсто, а да је застрашивање било у сврху прекидања изборних радњи и шиканирања грађана.

"Ово је диктатура што спроводе. Ниједан живот нису спасили. Нису урадили главну ствар, а то је заштита старих у домовима", рекао је Радуловић.

На то је узвратила Брнабићева речима "то што у вашој глави имате теорије завере, имате филмове какви не постоје у нормалном свету је ваш проблем, али немојте говорити да здравствени радници нису спасили ниједан живот".

Посланик СНС-а Марко Атлагић позвао је Радуловића да устане и каже да ли је тачно да је изјавио да је вирус лудило које су изазвали Светска здравствена организација, Кина, белосветски новинари како би произвели рецесију.

"Реците да ли је тачно или није. Немојте нама спочитавати да ми не желимо дијалог. Дијалог се заснива на истинитости и чињеницама, све друго је критизерство", рекао је Атлагић.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво