Видео-самит лидера ЕУ и Западног Балкана – које теме ће бити у фокусу

Самит лидера Европске уније и Западног Балкана, који је требало да буде одржан у Загребу, биће данас организован као видео-конференција на којој ће Србију представљати председник Александар Вучић. Утврђена су правила према којима ће учесници видео-конференције седети испред неутралне позадине, на екрану иза њих неће бити никаквих државних обележја, застава, грбова, чак ни имена држава, само име и презиме особе која говори.

Најављене су две теме – солидарност у борби против пандемије и подршка ЕУ реформама у региону.

Питање заједничког одговора Западног Балкана и ЕУ и солидарности је неминовно дошло у први план и оно ће заузети централно место у заједничкој декларацији која би данас требало да буде усвојена. Ту се подсећа да је ЕУ до сада издвојила 3,3 милијарде евра као помоћ Западном Балкану за санирање непосредних економских и здравствених последица епидемије.

Биће речи и о будућности и ономе што следи после пандемије и очекује се да лидери позову Европску комисију да припреми економски инвестициони пакет који би требало да помогне привредама Западног Балакана да се опораве дугорочно после пандемије.

Осим тога, европске интеграције су тема. Самит није формално о проширењу, али се у тексту декларације недвосмислено потврђује европска перспектива региона иако се реч чланство и проширење у тексту не помиње.

Осим те потврде, очекује се потврда и од лидера Западног Балкана да ће се држати европских вредности, принципа демократије и владавине права, као и да ће најављена појачана економска помоћ убудуће бити повезана са конкретним резултатима у овим областима.

Цео самит се одржава по принципу статусне неутралности, због земаља чланица које не признају незвависност Косова.

Званичници у Бриселу кажу да се питање проширења и европских интеграција наставља, да оно није прекинуто, али је јасно да, као и на све, пандемија утиче и на то.

На пример, економски инвестициони пакет који ће данас бити затражен од Европске комисије требао је да буде представљен данас као један од главних резултата овог самита, али ће бити одложен за јесен.

Тада би ЕК требала да представи његове детаље, а они ће као и износи који ће бити у њему зависити од расправе која се води унутар ЕУ о новом седмогодишњем буџету и томе како ће он бити употребљен за санирање последица епидемије, али и од политичке воље земаља чланица да појачано улажу у Балкан у овој ситуацији.

Биће речи о проширењу и наредног месеца на нивоу министара, а очекује се и нови годишњи извештај о напретку у реформама Европске комисије, а то ће бити важно и од утицаја на то колико и када нових поглавља у процесу преговора би Србија могла да отвори.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво