Брнабић: Влада замолила парламент да се састане чим се створе услови

Премијерка Ана Брнабић објаснила је да се посланици нису раније састали, јер је проценат оболелих са 4,27 одсто порастао на 33,08 одсто, колико је износио 24. марта, наводећи да је влада замолила парламент да се састане истог тренутка када су се створили услови за то.

Ана Брнабић је истакла у Скупштини Србије, где је у току расправа о потврђивању олдуке о ванредном стању, да није реч само о 250 посланика.

"То је много већи број људи, више од 500", рекла је Брнабићева.

Објаснила је да је 10. марта проценат оболелих био 4,27 одсто у односу на тестиране, а онда је већ следећег дана био 11,92 одсто, 14. марта 17,6 одсто, а 24. марта чак 33,08 одсто.

Ванредно стање у Србији је, иначе, уведено 15. марта.

"Мислим да бисмо имали ужасне последице, велики број оболелих и неке смртне случајаве", рекла је Брнабићева и објаснила да је јуче проценат оболелих био 4,07 одсто због чега је уз све мере било могуће да се скупштина састане.

Друго је питање, каже премијерка, да ли би власт била критикована шта год одлучила. Као један од примера је навела коментаре у вези са увођењем ванредног стања.

"Све критике су биле уперене на то зашто не уведемо ванредно стање, забрану кретања, карантин, зашто су наше мере благе. На Новој С, 13. марта је био интервју са (Гораном) Белојевићем који је рекао да ће у Србији без ванредног стања бити горе него у Италији", рекла је Брнабићева.

Лист Данас је, како је рекла, такође писао о томе да је Србија у ишчекивању док је планета у карантину.

"То су све они који данас позивају на лупање у шерпе", рекла је Ана Брнабић.

Расправа о ванредном стању, али из 2003. године  

На примедбу председника Нове странке Зорана Живковића на начин на који је ванредно стање уведено због пандемије коронавируса, одговорио је посланик Српске напредне странке Александар Мартиновић.

Мартиновић је рекао да је 2003. власт, којој је припадао и Живковић, увела ванредно стање на територији целе Србије, иако је, каже, по тадашњем Уставу, из 1990. године, то могла да уради само на делу територије Републике.

Њих двбојица су, иначе, расправу започели још јуче, а данас је наставили.

"Мартиновић је јуче изнео много неистина у вези са мном", рекао је Живковић и додао да те године "није ђускао са ЈСО", како је то Мартиновић рекао, али јесте, каже, био присутан на концерту Бајаге и инструктора у Кули.

Он је одогворио Мартиновићу "да ни у стању поптуног лудила" не би рекао да је (Милорад Улемек) Легија херој, као што није тачно ни да је 2003. године ванредно стање уведено на неуставан начин.

Мартиновић, каже, или нема појма о правима, или је имао намеру да слаже јавност.

Мартиновић је, међутим, позвао Живковића да прочита члан Устава из 1990. године, јер стоји да се ванредно стање може увести само на делу територије Србије, а тадашња власт је увела ванредно стање у целој држави.

Радета: Седнице тада без присуства камера, у тајности

Посланица Српске радкалне странке Вјерица Радета је подсетила на 2003. годину, те упитала неке од старијих посланика да ли се сећају колико је било смешно када је Мићићка рекла "да је одлучила да донесе одлуку".

Радета је рекла да су се седнице скупштине тада одвијале без присуства камера, у строгој тајности, а да су у згради парламента били и специјалци у комплет црним униформама.

"Да се човек уплаши кад уђе у скупштину", оценила је она.

Живковић је, како је рекла, без присуства јавности изабран за премијера, и пет дана после смрти председника Демократске странке примао честитке.

Живковић је одговорио да седница на којој је изабран за премијера сигурно није била тајна, те додао да је безобрзлук то како је Радета описала честитке које је добио.

Мартиновић: Ђуришић јуче без посланичке групе

У полемику се укључио и Марко Ђуришић из Уједињене демократске Србије који је такође јуче започео расправу са Мартиновићем у вези са тим да ли министар унутрашњих послова има право да доноси уредбе о ограничавању кретања.

Мартиновић је рекао Ђуришићу да јуче док је говорио није имао посланичку групу и да је председница парламента Маја Гојковић могла да "тера мак на конац", али није.

"Ви у моменту када сте говорили нисте били председник посланичке групе, јер вам се посланичка група распала јуЧе у 12.30 часова. Напустила су вас два посланика, Горан Богдановић и Здравко Станковић. Формирали сте јуче нову посланичку групур у 17.20 часова и сада се група зове Војвођански фронт - Србија 21", рекао је Мартиновић.

Ђуришић је рекао да не верује да било ког грађанина занима како се зове посланичка група и поручио Мартиновићу да њега не занима да се бави политиканством.

"Да нисам имао право да говорим председница скупштина би то констатовала и не би ми дала реч", рекао је Ђуришић.

Мацура: Ванредно није донето противуставно

Народна посланица Татјана Мацура оценила је да ванредно стање није донето противуставно, али је указала да је Устав недоречен и потребно га је променити, како у будућности не бисмо имали ситуацију каква је настала због дискусије о томе да ли је требало да буде уведено ванредно стање или ванредна ситуација.

Посланици СМС-а ниједног тренутка нису имали дилему да ли да присуствују данашњој седници, казала је Мацура, истакавши да је ова седница можда и најважнија у скоријој историји наше земље.

Она је, међутим, у расправи у парламенту, нагласила да је седница Скупштине Србије о потврђивању ванредног стања морала да се одржи раније.

Мацура је указала да је седница могла да се одржи и на други начин, уколико због безбедности посланика није било могуће њихово физичко присуство, позивајући се на пример недавних електронских консултација председнице Скупштине са потпредседницима.

Премијерка Србије Ана Брнабић сложила се  с посланицом УДС Татјаном Мацуром у погледу значаја данашњег скупштинског заседања и додала да од Другог светског рата можда није ни било значајнијег заседања.

Додала је да су ти који бојкотују рад парламента, а који су два месеца све време позивали да се Скупштина одржи и критиковали што се не одржава, показали да се брину само за себе јер су знали да неће учествовати и није их било брига за оне који би се сакупили јер они себе и своје породице у опасност неће довести.

Брнабићева је истакла и да није постојао тренутак када је морална обавеза да се присуствује седници Скупштине била већа.

"Мислим да је људска и морална обавеза била да и они који су бојкотовали рад парламента раније овој седници присуствују, мислим да је то било људски према жртвама и према свим грађанима", истакла је премијерка.

Додала је да је лако имати монолог у холу Скупштине и писати лажи на Твитеру, али није одговорно и показује кукавичлук.

"Они су лажови и најобичније кукавице јер само кукавица може да стоји у холу и има монолог када му је место да седи овде и мени у лице каже све за шта ме оптужује и да ја могу да им одговорим", истакла је премијерка. Брнабићева каже и да је пренапрегнуто окарактерисати да је држава прогласила медицинске раднике непријатељима водећи се тиме што су за једну особу која је медицински радник појединци рекли да је наставио са радом и ширио заразу не желећи да прихвати да је заражен.

"Ако се шта чуло то је огромна захвалност медицинским радницима и подршка и крајње је некоректно да се каже да смо их индетификовали као непријатеље", казала је премијерка.

Људе из дијаспоре смо позивали да не долазе, казала је Брнабићева и додала да и они који су радили у ковид болницама су их замолили да тако учине јер да се 10 одсто од 400. 000 људи разболело, здравствени систем тешко да би нам опстао.

Ипак, истиче, Србија је земља која је највише помогла људима који су хтели да се врате у земљу и то са 67 хуманитарних летова.

Брнабићев је казала и да је она одлучила да не буду сви министри на данашњој седници јер покушавају да имају што мање људи на истом месту.

"Позвала сам да седници присуствују они министри који су највише радили на решавању низа проблема у току кризе", казала је премијерка додајући да су за то имали само једну идеју водиљу, а то је да што мање људи буде присутно.

 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво