Како је протекао први дан скупштинског заседања у ванредном стању

Са заштитном опремом, маскама, визирима и подељени преградама од плексигласа, посланици су се вратили у скупштинске клупе. На дневном реду је потврђивање одлуке о увођењу ванредног стања и остале уредбе Владе од почетка епидемије. Посланици настављају расправу сутра.

Скупштина Србије заседала је под околностима које налаже епидемиолошка ситуација - уз посебне мере опреза. Посланицима је на улазу у Скупштину мерена темпертура и дељена заштитна опрема.

После минута ћутања грађанима који су преминули од поседица вируса ковид 19, отпочела је прва седница Парламента током ванредног стања. Премијерка Ана Брнабић је нагласила да су све мере донете на време и дале резултате.

"Први и основни задатак нам је био да пробамо да заштитимо наш здравствени систем и наше здравствене раднике да би они могли да заштите нас. Други основни циљ био је да заштитимо старије суграђане, ту најугроженију категорију становништва код овог вируса, дакле све старије од 65 година као и хроничне болеснике. Ми смо успели да спречимо експоненцијални раст заражених и колапс здравственог система. Ни у једном тренутку нисмо желели да нам се деси да наши здравствени радници морају да бирају кога ће искључити, а ко ће остати на респиратору. ", навела је Брнабићава.

Део опозиције која учествује на заседању негодовао је због начина увођења ванредног стања. Опозиција која заговара бојкот нездовољство је испољила у скупштинском холу.

"Све то није било довољно док нису прешли црвену линију, док нису извршили државни удар и то два пута у само месец дана газећи овај дом, газећи Народну скупштину Републике Србије и мимо ње одлучивши да напречац преко колена, на мала врата уведу ванредно стање", навела је Мариника Тепић из Савеза за Србију.

И лидеру радикала је засметао начин увођења ванредног стања.

"Дакле шта је требало да урадите - требало је при завођењу варедног стања да поштујете све уставне и законске мере, законске обавезе у оној мери у којој се оне могу поштовати, ванредно стање је по Уставу требало да прогласи Народна Скупштина", наводи Војислав Шешељ.

Лидер ЛДП-а је поручио да се никада неће помирити са ставом да је Србија диктатура.

"Шта је проблем данас? Проблем је што је Вучић - Вучић, што сам ја - ја, што ми из своје коже не можемо. Што је Ђилас - Ђилас то је проблем. Лупали смо у шерпе 1996. зато што је Милошевић покрао изборе, данас се бежи од избора, да би лупали у шерпе", навео је Јовановић.

Министар одбране је у обраћању посланицима рекао да се у време ванредног стања производиле и пласирале лажне вести.

"Слушали сте их како лажу да се хеликоптерима односе лешеви масама, слушали сте их како лажу да се ноћу насељавају емигранти по Србији, да се довлаче од некад, сушали сте их како лажу да нема хране, да нема горива, да почиње општа криза, да ће нестати струје, да ће нестати живота у Србији и то све у у словим ванреднног стања", навео је Александар Вулин.

Држава је са програмом помоћи од 5,1 милијарди евра, спремно одговорила на кризу узроковану коранавиросом, каже министар финансија.

"Желим да вас обавестим да је привреда Србије, да је наша економија, да су наше јавне финансије издржавале у овом тренутку апсолутно удар и кризу која је за последњих сто година највећа и никада забележена", поручио је Синиша Мали.

Држава има могућност да помогне привреди, тврди министар , а да не угрози 'здравље јавних финансија.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво