Шта пише у нацрту Декларације за видео-самит ЕУ - Западни Балкан

Лидери ЕУ затражиће од Европске комисије да за јесен припреми робустни економски и инвестициони план за Западни Балкан, како би се привреда региона опоравила од последица ковида 19 и ухватила корак са ЕУ, стоји у нацрту Декларације коју би европски лидери требало да усвоје 6. маја, после видео-конференције са лидерима Балкана.

У нацрту Декларације, у који је увид имао РТС, истиче се снажна солидарност ЕУ са Западним Балканом у борби против последица епидемије коронавируса, потврђује се "недвосмислена" подршка европској перспективи региона, а од партнера на Балкану тражи "строго придржавање темељних вредности ЕУ, принципа демократије и владавине права".

Видео-конференција лидера ЕУ и Западног Балкана биће одржана уместо самита ЕУ – Западни Балкан који је био заказан за 6. и 7. мај у Загребу, али је одложен због епидемије коронавируса. Нацрт декларације би до 6. маја могао да претрпи неке промене, а након што је усвоји ЕУ, лидери региона биће позвани да јој се придруже.

У тексту Декларације истиче се да ће после почетне фазе мера за сузбијање пандемије, уследити фаза решавања социо-економских последица.

"Лидери ЕУ позивају Европску комисију да на јесен представи робустни економски и инвестициони план за регион, како би се поново покренула економија, унапредила њена конкурентност и боље повезала са економијама ЕУ", наводи се у Декларацији и истиче да су инвестиције од највеће важности за подстицање дугорочног опоравка региона, смањивање економских разлика и за подршку реформама неопходним за напредак на европском путу.

Нацрт декларације потврђује "недвосмислену подршку европској перспективи" Западног Балкана, а од "партнера на Западном Балкану" очекује да потврде своју посвећеност европској перспективи као чврстом стратешком избору.

Наставак реформи 

ЕУ истиче да ће повећање помоћи бити везано за конкретан напредак у владавини права и социјално-економским реформама, као и за придржавање европских вредности, правила и стандарда.

"ЕУ ће појачати ангажман на свим нивоима да би подржала политичку, економску и друштвену трансформацију региона. Поздрављамо обавезу коју су преузели лидери Западног Балкана да ће се држати европских вредности и принципа и наставити са темељним и енергичним реформама", наводи се у декларацији.

Документ који треба да буде усвојен следеће недеље наглашава да лидери Западног Балкана треба да обезбеде строго придржавање темељних вредности, демократских принципа и владавине права, упркос увођењу ванредних мера за сузбијање коронавируса, као и да цивилно друштво и медији играју кључну улогу у процесу демократизације.

Пакет мера за хитну медицинску помоћ

Нацрт декларације истиче да подршка ЕУ Западном Балкану у контексту пандемије далеко премашује доприносе било којих других партнера.

Текст наводи да је ЕУ брзо покренула пакет мера за хитну медицинску помоћ здравственом сектору, неопходних за спасавање живота, као и значајну помоћ за социјално-економски опоравак партнера у региону.

Као пример заједничке борбе против пандемије наводи се механизам заједничких набавки медицинске опреме, укидање ограничења за извоз заштитне медицинске опреме из ЕУ на Балкан, проток робе преко границе кроз такозване "зелене траке" између ЕУ и Западног Балкана и достава опреме за тестирање.

"ЕУ уважава драгоцену помоћ коју је Западни Балкан пружио земљама у окружењу и чланицама ЕУ. То одражава солидарност и међусобну подршку на којој је изграђена ЕУ", наводи се у тексту заједничке декларације која треба да буде усвојена после видео-конференције лидера ЕУ и Западног Балкана 6. маја.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво