О чему ће посланици расправљати на новој седници

Српски парламентарци, по свему судећи, од уторка ће поново на радна места. Прва тема о којој ће расправљати посланици биће у вези са одлукама и уредбама о ванредном стању. Председница парламента Маја Гојковић каже да ће се организационо водити рачуна о сваком детаљу, како нико не би био угрожен.

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић очекује да се данас одржи седница Владе Србије која ће парламенту упутити предлог о потврђивању одлуке о увођењу ванредног стања, као и предлог закона о потврђивању свих уредби које су донете у међувремену.

"Претпостављам да ће то бити око 45 тачака дневног реда и само о томе ће се и расправљати на заседању које нам предстоји", каже Гојковићева.

Заседање ће бити одржано под посебним околностима.

"Мере које важе у нашој држави, важе и за народне посланике, за новинаре, за све оне који ће тог дана доћи у Народну скупштину - мерење температуре, добијање средстава за заштиту као што су рукавице и маске, одстојање, седење на сваком другом месту", објашњава Маја Гојковић.

Каже да се пази на сваки детаљ како ни запослени ни посланици не би били угрожени.

"То ће бити прво заседање оваквог карактера, не само у Србији него у Европи, јер већина парламената није на класичан начин одржавала седнице. Одржавали су колегијуме избором шефова посланичких група. Бићемо пример за све парламенте како у будућности треба да се ради у оваквим ванредним ситуацијама", истиче Гојковићева.

Наводи да скупштински одбори неће заседати.

"Члан 200 Устава дефинише да се сада ради под неким другим околностима. Нема чак ни потребе да се упућује посебан позив, али свакако ћемо обавестити свих 250 посланика и о сатници и о дневном реду", каже председница парламента.

О изборима 

Да није ванредно стање, грађани Србије би данас излазили на биралишта.

Маја Гојковић стиче да ће о наставку изборних радњи након укидања ванредног стања одлучити Изборна комисија која је донела одлуку да се изборне радње зауставе.

"Уз поштовање Устава и наших закона, биће поново одређен датум избора, како за Народну скупштину Републике Србије, тако и за покрајинску скупштину и за локалне самоуправе", истиче Маја Гојковић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво