Дан одлуке за Куртијеву владу, хоће ли преживети гласање о неповерењу

Почела је ванредна седница косовске скупштине о изгласавању неповерења влади Аљбина Kуртија, мање до два месеца од њеног формирања. Демократски савез Kосова поднео је захтев за обарање владе у којој има половину минитарстава. Расправа о обарању владе води се у време ванредних мера против ширења коронавируса на Kосову.

Дописник РТС-а јавља да због мера спречавања ширења коронавируса посланици седе на удаљености, а представници медија нису присутни у скупштинској сали већ седницу прате путем видеа.  

Нема сигнала да би влада Аљбина Kуртија могла да опстане. Једино ако се у наредних неколико сати не прихвати апел Немачке и Француске да се до окончања кризе са коронавирусом одложи обарање владе.

Међутим, из америчке амабасаде у Приштини саопштили су да су задовољни што ће данас да дође до расправе о неповерењу влади.

Сукоб дакле није локалног нивоа, већ и мало шире, међународног.

Албанске опозиционе странке су најавиле да ће да подрже Демократски савез у обарању владе. За такав исход потребна је проста већина од 61 гласа.

Косовски председник Хашим Тачи имао би право да одреди новог мандатара и да му повери формирање нове владе до избора. Нова влада би била техничке природе, састављене од представника већине парламентарних странака.

До разлаза Демократског савеза и покрета Самоопредељење дошло је због одлуке премијера Kуртија да смени министра унутрашњих послова из Демократског савеза због залагања да се на Kосову уведе ванредно стање због ширења корона вируса.

Смена министра Агима Вељиуа била је кап која је прелила чашу у односима коалиционих странака.

Није први пут од једностраног проглашења независности да албанске странке испољавају неслагање које прераста у политички сукоб, али је апсурдно да то чине у тренутку када се сви у свету уједињују како би се изборили са ширењем коронавируса. На Kосову су до сада инфициране 63 особе.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво