Посланици постављали питања

Посланици Скупштине Србије започели су рад постављањем посланичких питања, након чега су прешли на расправу о Предлогу закона о потврђивању протокола о изменама и допунама Конвенције о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података, као и о Предлогу закона о потврђивању Анекса 1 Споразума о економској и технолошкој сарадњи између Владе Србије и Владе Азербејџана.

Посланици су поздравили одлуку Сијера Леонеа да повуче признање Косова, питали су о мигрантској кризи и шта ће држава да учини због ширења нетачних информација о председнику Републике.

Посланик Социјалистичке партије Србије Неђо Јовановић оценио је да међународни положај Србије из дана у дан јача, наводећи да дипломатски потенцијал који земља исказује даје немерљиве резулате.

"Захваљујући председнику Александру Вучићу и министру спољних послова Ивици Дачићу Србија је доживела још једно у низу повлачење признања Косова. То потврђује да је Србија достигла немерљив успех, јер Косово више нема ни приближно половину за учлањење у Уједињене нације", рекао је Јовановић.

Истакао је да се никако не може ставити знак једнакости између незкаонитих такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ и дилпматске активности Србије. Једнакост, по његовим речима, афиримишу институције из Приштине из пропагандних разлога.

Повлачење признања Косова је императиве Србије јер, каже Јовановић, тако показује да јој више нико не може намтетаи ставове и стављати до знања како и шта треба да ради.

Посланик Народне сељачке странке Маријан Ристичевић честитао је влади, скупштини и свим посланицима повлачење признања Косова, наводећи да то демантује оне који су говорили да ће се власт одрећи јужне српске покрајине зарад уласка у Европску унију.

Посланик Српске радикалне странке Александар Шешељ приметио је да се у јавности појавила информација да ће овај део Југоисточне Европе захватити нови талас миграција са Блиског истока и још неких земаља, те је с тим у вези затражио обавештење од владе шта је учинила и која је њена стратегија за бављење мигрантским питањима.

Шешељ указује и да постоје информације да мигранти чине кривична дела и да има атмосфере страха у појединим општинама.

"Има и нетачних информација и измишљотина, али не и конкретног предлога шта урадити по том питању", рекао је Шешељ и додао да су радикали предлагали да се Србија угледа на Мађарску и да покуша да тај проблем реши по том принципу. Шешељ каже да они нису расисти или ксенофоби већ да траже одговоран приступ и контролу уласка у Србију.

Посланик Нове Србије – Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић питао је Министарство одбране које има чланове у надзорним одборима у фабрикама наменске индустрије да ли су их ти чланови обавестили о сумња на злоупотребе које постоје.

Питао је да ли то министарство има санзнања да су фабрике биле оштећене у трговини, јер, како каже, необично је да војне фабрике много раде, а лоше послују.

Посланик Српске напредне странке Марко Атлагић питао је јавно тужилаштво да ли постоји кривична одговорност предстваника Савеза за Србију због ширења лажних вести о председнику и органима државе са намером подривања националне стабилности земље.

Атлагић је навео да је реч о мигрантској кризи, која је, каже, феномен глобалних размера због које се напада власт кроз измишљотине.

Додао је да ће Србија и даље развијати хумано и одрживо решење за мигранте, да штити људска права, али и безбедност земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво