ЕУ поздравља најаву Куртија о таксама

Европска унија поздравила је најаву премијера привремених приштинских институција, Аљбина Куртија, да ће Косово делимично и условно укинути таксе на робу из Србије и БиХ, уз оцену да је то први корак и да очекују више детаља.

Овај корак може имати позитиван ефекат на обнављање регионалне трговине и могао би омогућити обнављање дијалога Београда и Приштине, којем посредује Европска унија, наводи се у саопштењу Европске службе за спољне послове.

ЕУ наводи да је изгубљено превише времена и да је хитно потребно обновити поверење.

Додаје се да "Србија и Косово морају да креирају окружење погодно за наставак дијалога, у корист обе стране".

"Високи представник Борељ спреман је да одигра своју улогу посредника у дијалогу", наводи се у саопштењу.

Косовски премијер Аљбин Курти у четвртак је на ванредној конференцији за медије у Приштини најавио укидање такси на увоз сировина из Србије и Босне и Херцеговине од 15. марта, а укидање свих такси од 1. априла на 90 дана.

Специјални амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел саопштио је да САД не подржавају полумере косовског премијера Аљбина Куртија о делимичном укидању такси на робу из централне Србије.

"Наша позиција је сасвим јасна: таксе морају бити потпуно укинуте. Господин Курти прави озбиљну грешку – и то је јасно стављено до знања косовском председнику Хашиму Тачију у Белој кући", написао је Гренел на Твитеру.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво