Курти од 15. марта укида таксе

Косовски премијер Аљбин Курти најавио је да ће од 15. марта бити укинуте таксе на увоз сировина из Босне и Херцеговине и централне Србије. Каже да је одлуку донео у сагласју са коалиционим партнерима из Демократског савеза Косова. Уколико српска страна покаже добру вољу, од 1. априла укинућемо све таксе на период од 90 дана, рекао је Курти.

Аљбин Курти је приликом обраћања на ванредној конференцији за медије у Приштини рекао да уколико Београд покаже добру вољу, од 1. априла биће укинуте све таксе на период од 90 дана.

"Као прво, ми ћемо уклонити таксу од 100 одсто на сировине које се увозе и користе за наше произвођаче. Под два, то је знак добре воље наше стране, за почетак решавања трговинских, економских и политичких проблема. Под три, очекујем од овог геста добре воље наше владе да влада Србије одговори прекидом кампање против независности и повлачења независности. Такође, да крене са уклањањем нетарифних баријера према Косову", рекао је косовски премијер.

Курти је додао да је укидање таксе на увоз сировина "знак добре воље за решавање проблема и односа са Београдом".

Рекао је да очекује да Влада Србије одговори прекидом кампање против независности Косова и уклањањем осталих нетарифних препрека.

Курти је позвао и Европску унију и Сједињене Америчке Државе да помогну ову акцију, почевши од либерализације визног режима.

Косовски премијер је најавио да ако Београд не поштује вољу косовске владе да уклони економске баријере, тада ће Приштина почети са применом реципроцитета, прво у области трговине, а затим на економском и политичком пољу "почев од 1. априла".

Надаље, Курти каже да, ако Београд не промени свој однос, такса ће бити враћена 15 јуна.

Такса на робу из централне Србијеи из Босне и Хрецеговине уведена је у новембру 2018. године. Од тада српска роба организовано није улазила на Косово.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво