Дачић: Антигва и Барбуда уважиће резулутате дијалога о КиМ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је нова позиција Антигве и Барбуде о питању Косова и Метохије да ће уважити резултате дијалога Београда и Приштине.

Ивица Дачић је на конференцији за медије с министром иностраних послова, имиграције и трговине Антигве и Барбуде Четом Грином у Београду подсетио да та земља није гласала за пријем Косова у Интерпол, иако су неке од претходних влада Антигве и Барбуде признале једнострано проглашењу независност Косова.

"У периоду док Србија није имала активне односе са овом земљом, једна од претходних влада Антигве и Барбуде, у одсуству комуникације са Србијом и без познавање наше позиције, донела је одлуку о признању једностране независности Косова", објашњава Дачић.

Он је нову позицију те земље упоредио са замрзнутим одлукама о признању независности КиМ Египта, Перуа и Доминиканске Републике.

"Настављамо наш рад на међусобном зближавању две земље и за нас је битно да они више не гласају за Косово", рекао је Дачић.

Навео је да је ово историјска и прва посета министра Грина и указао да је она показатељ и индикатор позитивних промена у односима две земље на путу ка успостављења стратешког партнерства и пријатељства.

"Битно је да се међусобно помажемо, Србија да помаже Антигву и Барбуду, као и они да буду на страни Србије", додао је Дачић.

Он је истакао да је за Србију битно питање о КиМ, али да жели да то не буде једина тема односа две земље, већ да се разговара о стратешкој сарадњи и развијању пријатељства.

"Имајући у виду све ово, предложићемо председнику Србије и премијеру Антигве и Барбуде да развијамо сарадњу на највишем нивоу и да видимо како можемо једни другима да помогнемо", рекао је Дачић.

У том контексту, указао је на изложеност проблема с климатским променама с којима се суочава та земља, те да су претрпеле велике штете од урагана које су процењене на милијарде долара.

"Неопходно је да отворимо амбасаду" 

"Ми можемо да им помогнемо кроз развојне фондове. Мислим да је неопходно да отворимо амбасаду тамо, што је и њихов министар предложио, да сарађујемо у области спорта, одбране, а због тога ће министар Грин имати састанке у Београду и с другим министрима", рекао је Дачић.

Како је рекао, Антигва и Барбуда је сада поново враћена у круг српске политике, и нагласио да је недопустиво за Србију као наследницу Југославије да нема односе са свим земљама у свету.

Такође је подсетио да је Србија укинула визе за грађане Антигве и Барбуде, а да су власти у тој земљи донели одлуку о укидању визе за држављане Србије, као и да ће то бити финализирано у наредним данима.

Дачић је нагласио и да српска влада стипендира шестoрo студената из Антигве и Барбудe, као и да ће да наставити да подржава образовање у тој земљи.

Грин: Желимо да дијалог буде плодотворан и садржајан

С друге стране, министар Грин рекао је да питање КиМ наставља да буде једно од глобалних питања и да његова земља наставља да подржава дијалог између Београда и Приштине.

"Док траје дијалог, ми желимо да будемо ваш партнер, јер наш главни циљ је међународни мир и безбедност, као и поштовање међународних обавеза и билатералних односа", рекао је Грин на конференцији за медије с Дачићем.

Како је рекао, његова земља ће поштовати резултате дијалога и нагласио да поштују суверенитет и интегритет Србије.

"Желимо да дијалог буде плодотворан и садржајан са резултатима који ће бити прихватљиви за обе стране", додао је Грин.

Рекао је и да је с министром Дачићем разговарао о бројним питањима, осим питања о КиМ, и нагласио да без обзира што се дистанца између обе земље мери у миљама, то не треба да спречи остваривање великих резултата у развоју односа.

Грин је изразио велико задовољство што је успео претходно да се састане и с министрима омладине и спорта и образовања у Србији и нагласио да његова земља неће пропустити прилику да искористи српске образовне стипендије за своје држављане.

"Министар омладине и спорта Вања Удовичић ме je ипресионирао својим знањем о спорту и геополитици. Треба да радимо на прогресивној размени омладине у спорту", рекао је Грин.

Он је позвао држављане Србије да посете његову земљу, ускоро без визе, и још једном је поновио да ће Антигва и Барбуда поштовати међународно право и интегритет и суверенитет Србије.

Дипломатски односи између Србије и Антигве и Барбуде успостављени су у септембру 2018. године када су шеф српске дипломатије Ивица Дачић и министар иностраних послова Антигве и Барбуде Чет Грин на маргинама 73. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку потписали заједнички коминике о успостављању дипломатских односа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво