Брнабићева у Бриселу, отворена конференција "Заједно за Албанију"

У Бриселу је почела Међународна донаторска конференција посвећена реконструкцији Албаније након земљотреса 2019. године. Србију представља премијерка Ана Брнабић, која је у Бриселу имала и неколико билатералних сусрета.

Међународној донаторској конференцији председава комесар за проширење Оливер Вархељи, а Србију представља премијерка Ана Брнабић.

Процењује се да је Албанији потребна милијарда евра за обнову, а само Европска комисија је до сада из буџета Уније издвојила 150 милиона евра, речено је у Бриселу.

ЕУ је, као организатор конференције "Заједно за Албанију", позвала земље чланице, међународне организације и институције, као и партнере у свету и региону Западног Балкана да помогну Албанији након разорног земљотреса из новембра 2019. године.

"Албанија и Западни Балкан нису неки далеки и безлични суседи већ интегрални део нашег континента. Делимо зајеничку историју и наслеђе, а очекује нас и заjедничка будућност", поручио је председник Европског савета Шарл Мишел.

Он је поновио одлучност ЕУ да интензивира односе са Западним Балканом и оценио да Унија и регион деле исте изазове, могућности и интересе.

Председница Европске комисије Урсула фон дeр Лајен, отварајући конфeренцију, подсетила је на катастрофалне последице земљотреса који је крајем новембра 2019. године погодио Албанију, када је погинула 51 особа, око хиљаду их је рањено, десетине хиљада људи је остало без дома, а инфраструктура је разорена.

Она је оценила да Албанија не може сама да се носи са последицима земљотреса.

"Овде није у питању само солидарност ЕУ већ и целе међународне заједнице: од Црне Горе од Канаде, од Турске до Израела, од Швајцарске до САД. Видели смо и сpпске и косовске спасилачке тимове како раде за помоћ албанским пријатељима", изјавила је Лајенова.

Премијер Албаније Еди Рама захвалио је свима који учествују на донаторској конференцији у Бриселу и то на више језика.

Он је замолио окупљене да помогну Албанији да поново изгради порушено и захвалио је Унији на њеној улози у трансформацији Западног Балкана последњих деценија.

"Драго нам је што знамо да нисмо сами. Хвала Турској, САД, Азији, суседима са Западног Балкана што су ту и виде колико се турбулентни регион променио и колико желимо да изградимо другачије место за нашу децу", поручио је албански премијер.

Рама и Урсула фон дер Лајен су, након отварања конфренције, потписали ЕУ пројекат финасирања под називом "Помоћ Алабанији у реконструкцији и рехабилитацији након земљотреса".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво