Смајловић: Општенародни гнев у Црној Гори

Колумнисткиња Љиљана Смајловић рекла је за РТС да је Милорад Додик охрабрен тиме што добија јачу и гласнију подршку хрватске стране у односу на ранији период. Претпоставља да Додик неће спровести одлуку Уставног суда БиХ, али ће да је користи као изговор за реторичку жестину. Мило Ђукановић показује да је некоме обећао да ће да скрши моћ СПЦ, сматра Смајловићева.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да је пређена црвена линија у БиХ, а председник Александар Вучић да је у Минхену владала већа забринутост за БиХ него за Косово. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, колумнисткиња Љиљана Смајловић је рекла да је Милорад Додик подигао тон за октаву више, тако да он диже напетост и говори - ово неће проћи, ово нећемо да трпимо. 

"Мислим да је охрабрен тиме што добија јачу, гласнију подршку хрватске стране него пре. Већ дуго времена можемо да уочимо да српска и хрватска страна у БиХ делују координисано, а сад делују још више усаглашено", каже она.

Претпоставља да Додик неће спровести ову одлуку Уставног суда БиХ, али да ће је користи као изговор за ту реторичку жестину.

Говорећи колики је његов маневарски простор, Смајловићева каже да Додик тврди да брани Дејтон.

"Ако је истина да се одлуком Уставног суда мења пропорција, ко је добио колико, 49:51, ако се мења пропорција коју је Дејтон утврдио, са тих не знам неколико хиљада километара квадратних, онда је оправдана трврдња да је то кршење Дејтона", сматра Смајловићева.

Додаје да о томе шта је кршење Дејтона одлучује не само Уставни суд БиХ, него и гаранти Дејтона, међу којим је и Београд. Истиче да има ту маневарског простора.

Релаксирање региона 

Смајловићева каже да Београд може доста да уради, али мора да делује као неко ко смирује тензије у региону и додаје да је Београд у врло опасној ситуацији.

"Постоји велика школа мишњења у англоамеричком фронту да је ЕУ тиме што је одустала од брзог проширења, створила безбедносни и политички вакуум на Балкану, да се у тај вакуум убацују Кина и Русија, а да им је ослонац једна мрачна конзервативана сила која делује и у Босни, Црној Гори, Србији у Македонији и на Косову, а то је СПЦ", каже она.

"Ово је рискантан тренутак за Србију јер се против ње на овој тези уједињују све НВО, институти и делови естаблишмента западног који су досадањшњу политику водили против нас", каже она.

Београд мора да доказује да може да утиче на то да се кризе не распирују и мора да покаже да покушава да спусти лопту и релаксира регион, сматра Смајловићева.

"Морамо да покажемо да ми позивамо на смирење и да користимо моћ коју имамо да се спусти лопта", каже она.

"Не знам да ли ће одмах доћи до смиривања тензија, али због положаја Србије и наших односа са Косовом, не може Београд да каже - удрите јаче, може да делује као гарант Дејтона да се појави на разговорима, да заступа тезу да се овим мења Дејтон, али не може да подстиче Додика да диже температуру", истиче Смајловићева.

"Бизарна ствар и апсурд у Црној Гори" 

Мило Ђукановић каже да Црна Гора мора да направи своју цркву како би држава заштитила свој идентитет и супротставила се мешању из Србије.

"У почетку су рекли да ништа у том Закону нема - то је Закон о слободи вероисповести, само да се сви доведу у исту правну ситуацију, да видимо у грунту шта је чије", каже она, коментаришући изјаву председника Црне Горе.

Сада, чини ми се са стране, да је овај протест скоро општенародни гнев у Црној Гори и побуна иако мирана и у литијама, каже Смајловићева.

То је, како каже, натерало Ђукановића да каже јесте - ма јесте, ја правим своју цркву.

"Прилично је ово бизарна ствар, апсурд, да у 21. веку неко каже, не знамо колики је верник а није крштен и неко као председник једне секуларне државе каже - ја ћу да направим цркву, неће мене угрожавати туђе цркве", каже Смајловићева. Сматра да је то необично и неопрезно.

"Мило Ђукановић је досад говорио - ја ово радим што је за нас добро, нико не може да нас притиска, а сада ми се чини да је признао да се ово уклапа у оно о чему сам раније говорила. Објављен је текст, анализа на сајту Европског савета за међународне односе где се анализира како је СПЦ једна страшна организација чији су свештеници мрачне фигуре са конзервативним ставовима", истиче колумнисткиња.

Смајловићева каже да када прочитате анализу видите да се ауторка позива на разговре са једним човеком, председником Европског покрета у Црној Гори.

"Остатак текста заснива се на текстовима из БИРН-а, покушава се формирати став да је опасна СПЦ, она спречава да остваримо неке циљеве и мислим да Мило показује да је некоме обећао да ће да скрши моћ СПЦ", закључила је Смајловићева.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво