Потписане изјаве о намерама о завршетку ауто-пута и обнови железничке линије Београд-Приштина

У Минхену су потписани Писмо о намерама за обнову железничког саобраћаја, као и изјава о намери за завршетак изградње ауто-пута од Београда до Приштине. Потписивању докумената присуствовали су председник Србије Александар Вучић, специјални изасланик председника САД Ричард Гренел и председник косовских привремених институција Хашим Тачи.

Председник Александар Вучић рекао је да је веома срећан због напретка у односима са Приштином по питању успостављања саобраћајних веза, што омогућава слободан проток капитала, људи, робе и услуга, те захвалио на помоћи председнику САД Доналду Трампу.

"Ово што је потписано значајно је због слободе кретања, протока робе, капитала, услуга и људи. Срећан сам што видим данас напредак и много хвала Трампу и Гренелу у име Србије, јер сви осећамо да ћемо од овога имати бољу будућност и да ћемо осигурати мир за наредне деценије", рекао је Вучић по потписивању документа.

Вучић је захвалио председнику САД и амбасадору Гренелу на великом интересовању за овај регион.

"Људи желе посао, наду, економију и бољи живот. А значај овог што је потписано су нови послови", истакао је Ричард Гренел.

Амерички дипломата каже да, као што је председник САД Доналд Трамп рекао да је поносан на америчку економију, тако је и он поносан када се људима обезебеди посао.

"Желимо да унесемо енергију у овај процес, дијалог, и да не гледамо само политичка питања", истакао је Гренел и још једном констатовао да људи желе посао.

Косовски председник Хашим Тачи такође је захвалио Гренелу што је учинио могућим ово Писмо о намерама.

"То је још један корак напред, после договора о отварању авио-линије Београд Приштина. То је врло позитивна порука, да ће бити више мира, посла и економије", рекао је Тачи и додао да верује да је ове године могуће постићи коначан споразум са Београдом. 

У име Београда документ је потписао директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, а за приштинску страну представник Дирекције за железнице.

Данас је потписана и изјава о намери за завршетак изградње ауто-пута од Београда до Приштине.

Документи су потписани у оквиру Минхенске безбедносне конференције.

Писмо о намерама за обнову авиосаобраћаја између Београда и Приштине потписано је 20. јануара у Берлину, са компанијом "Луфтханза". 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво