Вулетић: Два начина због којих је Америци стало да се реши питање Косова

Социолог Владимир Вулетић указује за РТС да се по променама става Аљбина Куртија по питању приштинских такси виде промене које су предузеле САД и Немачка.

Владимир Вулетић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, објаснио да постоје два начина због којих је Америци стало да се процес разговора Београда и Приштине деблокира – председнички избори који следе и поправљање односа са Европом.

"У Америци долазе председнички избори, треба урадити нешто на спољном плану, забележити поен. Са друге стране, овај самит (у Минхену) је у духу нечега што треба да створи пољуљано осећање Запада да решава регионалне проблеме. Важно је и у том смислу да ће и кључне европске земље подржати оно што је Америка започела, а што раније није било случај", истакао је Вулетић.

Указао је да је прошлогодишњи безбедносни форум у Минхену показао да однос иземђу Европе и Аерике није био добар, те је, додаје, овогодишњи форум прилика да се ти односи поправе. 

Вулетић је непоменуо да су поруке САД и Немачке о укидању приштинских такси сада поткрепљене и активностима што се, наводи, види и у промени става новог косовског премијера Аљбина Куртија.

"Чињеница је да је процес формирање владе трајао тако дуго, да није било лако, али да су Американци успели да створе атмосферу у којој би се обезбедили услови да дође до наставка разговора Београда и Приштине, то је ново", навео је социолог.

Сматра да је Курти у значајној мери ревидирао ставове, а да је Србија остала доследна у свом кључном ставу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво