Вучић: Господине Курти, ствари нису тако једноставне

Председник Вучић је косовском премијеру Аљбину Куртију, који је најавио увођење принципа реципроцитета у односима са Београдом, поручио да "ствари нису тако једноставне, као када седите у опозицији и можете да говорите без одговорности".

Председник Србије је рекао да су најаве о укидању таксе на робу из централне Србије добра вест јер је она нанела велику штету и српском, и албанском народу.

"То је нешто што је очекивано, Курти побољшава своју међународну политичку позицију. Нама значи због снабдевања српског живља и даљег напретка српске економије", рекао је Вучић.

Каже да није избор Београда с ким ће сести за сто већ оних који су те представнике бирали, односно албанског народа. Наводи да би му било лакше да опсује неког од Албанаца и да тако прикупи политичке поене, јер се то поклапа са оним што многи осећају, али да то није његов посао.

Вучић је рекао да је сумануто говорити о тужби за геноцид и за сто посто повећавати наоружање, али да то Србију не плаши.

"Ви радите свој посао, добро је што размишљате о укидању такса, било би добро да разговарамо у будућности", навео је Вучић.

Курти мора нешто да понуди свом народу 

Говорећи о Куртијевој најави увођења принципа реципроцитета, Вучић је рекао да нови косовски премијер мора да пронађе нешто што ће понудити свом народу. Каже да, међутим, тај принцип не може да се уведе јер Београд Косово не сматра државом.

"То би било лоше за њих. Они анализирају само споразуме који њима одговарају. Ту има сукоба о споразуму око диплома Приштинског универзитета, који је по нама у Косовској Митровици, а они говоре да је њихов, таблице праве проблеме, приче о енергетици, али са тим се годинама суочавамо и успевамо да издржимо притиске, али немојте да сметнете с ума да свако потезање таквог питања, значи формирање Заједнице српских општина", рекао је Вучић.

Косовском премијеру је поручио да ствари нису једноставне као што се њему чини.

"Курти мора да погледа и да разуме да ствари нису тако једноставне, као када седите у опозицији и можете да говорите без одговорности", рекао је Вучић.

Поносан је што, како каже, последњих осам година није било рата и што је било петоструко мање инцидената и сукоба на националној основи, али да и даље није задовољан.

"Хоћемо да децу сачувамо за будућност, да градимо земљу, јер на простору Југославије, без Словеније, било нас је 20 милиoна, a сада нас је 15 милиона", рекао је Вучић.

Циљ је сачувати присуство српског народа у Црној Гори 

На питање ко је адреса у Црној Гори за разговоре о ситуацији у којој су се нашли Срби и СПЦ и тој држави председник је одговорио да разговара са представницима црногорске државе, да је разговарао у Јерусалиму са Милом Ђукановићем и да тај разговор није био нимало лак.

"Он је био отворен и изразили смо неслагање по питању статуса Српске православне цркве у Црној Гори. Он је говорио о неким другим елементима, а ја сам говорио о бризи за опстанак српског народа у Црној Гори. Разуме се да ту постоје различита виђења, различите процене о томе како и на који начин су се ствари одигравале у прошлости, шта ће бити после пописа 2021. године у Црној Гори. Јер ја мислим да постоје неки кругови у Црној Гори који би желели да тај проценат Срба од 28,73 одсто падне испод 15 одсто", рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао да је циљ државне политике да се сачува присуство српског народа у Црној Гори и ништа више од тога и да мисли да је Србија увек била добронамерна и исказивала поштовање према црногорској држави, да је водила разумну, рационалну и уобичајену бригу за сопствени народ и да није прешла границу доброг укуса и поштовања суверенитета друге државе.

"Ми за разлику од других људи о томе водимо рачуна. Код нас мало-мало па неко дође да нам соли памет како треба да изгледа РТС или неки други медиј. Ми то никада не бисмо урадили. Ми кажемо да је наш народ ту живео вековима, то нису људи од јуче. Они тамо живе не деценијама, већ вековима", истакао је председник Србије.

Перфидна игра неких кругова у Црној Гори 

Вучић је рекао да је то циљ – да људи могу да остану да живе на својим огњиштима и да имају право да исповедају своју веру, да имају право на своје цркве:

"Ништа не тражимо друго од вас. Постоји перфидна игра коју играју неки кругови у Црној Гори и део, наглашавам део међународне заједнице. Постоје кругови у Европи, али и у целом свету које никада не желе снажну Србију и то је важно да кажем данас." 

Рекао је да они виде да Србија јача и да Србија иде бржим кораком него неке друге земље, јер Србија има велики потенцијал за раст.

"Стопа јавног дуга Србије је 48,8 одсто на данашњи дан у односу на БДП. А била је 78,8 када сам постао премијер", подсетио је Вучић.

Председник Вучић је додао је да су добри економски показатељи и то што су плате у Србији пристигле плате у Црној Гори, а престигле БиХ први пут после 75 година.

То је, сматра, за неке у Европи био "црвени аларм" да кажу "зауставите Србију јер иде пребрзо, јер желе "уравнотежен регион у коме Србија не сме да искаче", и зато је добро увек Србији поделити по неку пацку.

"Шта год да се догоди у региону, увек смо ми криви. И зато слушате приче како неко жели да руши власт у Црној Гори, како неко жели да руши власт у БиХ", рекао је Вучић и додао "да се из Црне Горе рушила власт овде, а да се никада одавде није рушила и срушила ни у Црној Гори ни у Босни и Херцеговини."

Не сме да се "пређе граница"

На оптужбе из неких кругова у Србији да не чини ништа да заштити своје сународнике у Црној Гори и да је на страни оних који угњетавају српски народ тамо, председник Вучић одговара да држава Србија мора истовремено да штити свој народ али да не сме да пређе границу у томе и да им не пада на памет да се мешају у унутрашње ствари у Црној Гори и да одлучује ко ће бити на власти и опозицији у Црној Гори.

"Хтели смо да купимо Електропривреду Црне Горе и Луку Бар и нисмо наишли на отворена врата. То што смо купили 11 посто њихове електромреже, то смо купили отворено на берзи, а не зато што је неко тамо желео да ми то купимио. Али ми смо задовољни сарадњом и мислимо да убудуће може да буде боље. Али дајте нам гарантије за оно што мислимо да је право сваког човека у Европи. Право на опстанак, право на исповедање вере и право на коришћење цркава у којима се та вера исповеда, ми само то тражимо. И ништа више од тога. Све преко тога било би прекорачење, све испод тога било би недовољно показивање бриге. Мислим да смо нашли праву меру."

Вучић о изборима

Коментаришући најаве бојкота избора, Вучић је рекао да неки неће на изборе јер знају да их народ не воли и "да би цар био го", и да би се показало колико мало подршке имају у народу.

Навео је да у делу опозиције вређају оне који мисле другачије, а као пример навео Гордану Чомић из ДС-а, која је предложила да се на листама налази најмање 40 одсто жена, што је СНС подржао, а Етички одбор ДС-а предложио да се она искључи из странке.

Оценио је да је смањење цензуса на три одсто рзично само за СНС, који тиме добија мање посланичких места иако, како каже, има шест пута већу подршку од опозиције.

"У европској култури да чујете другачије мишљење" 

Вучић је коментарисао наводе европосланице Тање Фајон да је шеф посланика СНС-а користио говор мржње.

Вучић, који је и председник СНС-а, рекао је да је Мартиновић рекао да она има анимозитет према СНС-у што, према његовом мишљењу, није спорно.

Додао је да Мартиновић, међутим, није морао да дода и да је то зато што долази из једне од бивших југословенских република које су биле у сукобу са Србијом.

Каже да је те речи Тања Фајон прокоментарисала као говор мржње.

"Одговорила је најобичнијим етикетирањем. То што су рекли и једно и друго врло прецизно говори, а највише говори о Тањи Фајон", указао је Вучић.

Рекао је да је у европској култури да чујете другачије мишљење.

"Србија је демократска земља и можете да кажете шта желите, али очекујте и одговор из Србије који ће бити озбиљан, одговоран и у складу са европском демократском традицијом", закључио је Вучић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво