Вучић о преговорима са ЕУ: Моје симпатије на страни нове методологије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија, као земља која је уз Црну Гору најдаље одмакла у преговарачком процесу са ЕУ, може да бира да ли ће надаље користити већ потписан преговарачки оквир или нову методологију. Додао је да су његове личне симпатије на страни нове методологије.

"Моје личне симпатије, као председника, су на страни нове методологије и захвалан сам државама чланицама ЕУ које су то желеле", рекао је Вучић, након састанка са комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем.

"Када имате пролазно време, право пролазно време које значи много за људе који учествују у реформама, сигуран сам да ћемо се ми потрудити да на најбржи начин одрадимо наш посао. Желим да потврдим нашу посвећеност европском путу Србије, нашу одлучност да будемо део ЕУ, али и део разговора како на најбољи могући начин да покажемо људима предности, да могу да додирну оно што је ЕУ, а не да то буде само у 'неким облацима'", истакао је он.

Вучић је у прилог нове методолигије навео то да, иако је готово сваки пут ишао у Брисел на отварање поглавља, не би могао да наброји која смо отворили, а која затворили, те да је то сада прегледније, у оквиру нове методологије, која предвиђа шест кластера.

Рекао је да када се затворе кластери, што није лак рад, јер је нова методологија стриктна и рестриквитина, добија се приступ фондовима ЕУ.

"Ако узмете конкуренцију и раст као кластер, ми смо отворили највећи број поглавља. Само три нисмо, а шест јесмо. Ту одлично стојимо. Уколико сте то завршисли из читаве те области могли би да у том делу припадамо Европи, имали би могућност коришћења фондова као и чланице. То је велика мотивација за све нас да то радимо", објаснио је Вучић.

Указао је да постоји транзициони период за слободно кретање радне снаге, што је за нас веома битно, јер би потпуна слобода добијања радних дозвола била тренутно опасна за нас.

Поновио је да, када се одређене ствари заврше, према новој методологији, можете да се посветите следећем кластеру, а људи би већ имали користи.

Коначне одлуке у наредном периоду 

Он је рекао да сада нема свих параметара, те да ће се наставити проучавање нове методологији, а коначне одлуке биће донете у наредном периоду. 

Вархељи му је, каже, представио први део нове методологије, о којој се говори у последње време у Србији, али и у Бриселу.

"Желим да изразим задовољство и напорним радом Европске комисије, и његовим личним, као и оним што сада можемо да видимо у оквиру нове методологије", рекао је Вучић.

Указао је да Србија мора да ради на фундаменталним поглављима, међу којима су поглавље 23 и 24, која се тичу владавине права.

Пренео је да је са европским комесаром разговарао и о балканској инцијативи "Мини Шенгена", који се тиче слободног протока робе, људи, капитала и услуга у овом региону.

"Изнео сам идеју да би Србија желела са неким чланицама ЕУ да постане део Шенген споразума, јер сматрамо да би то било од огромног значаја за нашу земљу да имамо отворене границе према Европи, а мислимо да Србија може у безбедносном и сигурносном смислу да гарантује важан утицај у обезбеђивању сигурности", нагласио је он.

Вучић је истакао да су то идеје о којима треба да се разговара у ЕУ, како би видели шта од тога они желе и шта ми можемо.

"Ми смо веома захвални начелима на којима своју политику према Балкану заснива Европска комисија. Верујем да ће се наставити процес европских интеграција. Ми смо животно заинетерсовани и то је за нас од посебног стратешког значаја", нагласио је он.

"Скоро да можемо да кажемо да имамо свог комесара" 

У економији, пренео је, Србија је доста напредовала, и, како је додао, "чини се да већ можемо бар са сиромашнијим чланицама ЕУ да некакву врсту корака држимо и одржавамо".

Указао је, када се погледа колику подршку су неке земље чланице на сличном нивоу добиле од ЕУ, а поједине су добиле 20 пута више новца, али су чланице, можемо само да им завидимо на томе и радити наш посао да што пре будемо и ми део Уније.

Говорећи о Вархељију, указао је да се ради о нашем "комшији", који је нама најближи јер је из Сегедина, и да је реч о изузетном човеку који ће разумети потребе целог региона, а посебно нас из Србије.

Вучић је рекао да скоро па да можемо да кажемо да имамо свог комесара, што не значи да ће било ко да нам гледа кроз просте, јер се ради о процесу које воде све државе чланице.

Казао је да је много научио о процедурама ЕУ од Вархељија, за којег каже да је посебно срећан што се ради о енергичном, динамичном човеку, веома марљивом и посвећеном.

"Желим да изразим лично задовљство што је Вархељи добио овај ресор", закључио је он.

Проширење на Западни Балкан геополитички приоритет ЕУ

Оливер Вархељи изјавио је да је његов циљ да бар једна земља на Западном Балкану током његовог мандата постане спремна за улазак у Европску унију.

Истакао је да је и после објављивања нове методологије процеса приступања, проширење ЕУ на Западни Балкан геополитички приоритет.

"Геополитика почиње у нашем суседству у срцу Европе, на Западном Балкану. Добро је што сам овде (у Београду) јер желим да оснажим наше поруке и наше везе са земљама на Балкану, посебно са онима које су већ у процесу преговарања у приступању, јер постоји напредак, а ја желим да га убрзам, радећи заједно са Србијом", рекао је Вархељи.

Он је рекао да је његов циљ да до краја мандата, у наредне четири и по године, макар једна земља из региона Западног Балкана, буде спремна за приступање.

"На томе радим, то је моја мисија за наредне четири и по године и надам се да ћу у Србији за то имати пуно партнерство", рекао је Вархељи.

Четири принципа за освежавање процеса 

Наводећи да конференција није место за изношење детаља о методологији преговора о приступању, рекао је да постоје четири принципа на основу којих је ЕК желела да освежи процес који ће, каже, дати јасан правац куда треба да се иде кад је реч о проширењу.

Први је, наводи, кредибилитет, како би земље ЕУ биле боље упознате и узеле у већој мери у обзир проширење на Западни Балкан, али и да би процес био предвидљивији не само за земље чланице, већ и за земље које желе да приступе ЕУ.

"Кад се постигне резултат треба сви то да препознамо, као и да се кад нема напретка или има назадовања треба да идемо корак уназад", рекао је Вархељи.

Истиче да процес проширења није дата перспектива "здраво за готово" већ да сви морају да раде на томе – и он као комесар и Србија и свака земља која жели да се придружи ЕУ.

Он је рекао да су кластери, односно груписана поглавља, идеја која би требало да пружи ширу перспективу, како се проблеми не би сецкали на ситне делиће.

Рекао је да је други елемент плана, који ће ускоро бити објављен, отварање преговра ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом.

Треба да се ради на ажурирању извештаја за те две земље, како бисмо добили "зелено светло" за отварање поглавља до Самита ЕУ – Западни Балкан у Загребу.

Трећи стуб, према његовим речима, је нова стратегија економског развоја и инвестиција за цео регион, како би се знатно убрзале и приближиле економије Западног Балкана ЕУ.

"Да помогнемо земљама да створе тржишну економију која је отпорна, функционална, да их подигнемо на виши ниво, створимо привредни раст, отварање радних места, јер овај регион има огроман потенцијал и треба заједно да радимо", рекао је Вархељи.

Укидање такси – први корак ка дијалогу

Оливер Вархељи је рекао да су за цео регион "односи између Србије и Косова кључно питање".

"Сви гледамо у обе земље, како би оне могле да дођу до дугорочно мирног решења, али то не може само од себе да се догоди", рекао је Вархељи и додао да је зато потребан договор.

Тако је одговорио на опаску новинара да се стиче утисак да, ма шта Србија урадила у еврпским интеграцијама, да то нема везе док се не договори нешто са Косовом и да тек онда еврпски пут иде брже.

Вархељи је рекао да Приштина треба да укине таксе, што је, каже, први корак за обнову разговора.

Поручио је да је спреман да помогне колико код је то могуће, али да је свестан да је то јако осетљива ствар и да је зато врло опрезан по том питању.

"Две земље треба да седну заједно и први корак који Косово мора да направи је да укине таксе", поручио је он и додао да без тога тешко да може доћи или је чак и немогуће да се обнове разговори.

"Београд се понашао озбиљно и одговорно"

Александар Вучић је на конференцији рекао да се нада да разговори Београда и Приштине могу да буду разговори одговорних људи.

Истакао је да су за то увек потребне две стране, а Београд се, подсећа, до сада увек понашао озбиљно и одговорно.

"Ја сам сурови реалиста и веома прагматичан. Не очекујем ништа, надам се да можемо да имамо озбиљне разговоре одговорних људи, али за то су увек потребне две стране", рекао је Вучић, упитан очекује ли да ће са Аљбином Куртијем имати бољу сарадњу него са претходним премијером у Приштини.

Вучић је истакао да се Београд понашао озбиљно и одговорно у претходном периоду, те да није сигуран ни да су се сви, чак и у Европи, понашали на тај начин, а нарочито није албанска страна, која, подсетио је, једну обавезу из Бриселског споразума није спровела у дело.

"Надам се да ће боље разумети колико споразума имамо, јер сам чуо да је новоименовани премијер у Приштини рекао да имамо 33 споразума. Желим да га обавестим да имамо 48 споразума, да бар човек зна колико споразума имамо, јер ако се већ спремате за разговоре, да то знате...", рекао је Вучић.

Важно очувати мир и стабилност 

Он је истакао да је важно да се разговара и да се, пре свега, очувају мир и стабилност, а затим да се покуша да се дође до неког решења.

"Иако знам да би људи волели да чују лошу реч о некоме и то извуку као наслов, не желим то да кажем. Нама отварање граница према Европи и у региону значи много, за развој економије, али и у сваком смислу", рекао је Вучић.

"Замислите да из Србије, без било каквих граница идете у било коју европску земљу, да то успемо да остваримо за две, три, четири године.. То је фантастичан успех", додао је председник Србије.

Тиме би се, подвукао је, људи осећали потпуно слободно, а и резултате бисмо могли коначно да вреднујемо на најбољи могући начин.

Вучић је истакао да верује у рагзоворе, као и у четири велике слободе – протока робе, капитала, услуга и људи.

"Не очекујем ништа, а надам се да ће то бити дозвољено српским производима после годну и три-четири месеца од када је прекинута трговина са централном Србијом", рекао је Вучић.

Истакао је да из централне Србије нисмо могли да отпремимо робу и изгубили смо 500 милиона евра.

"А, да вам не кажем колико су изгубили Срби на КиМ, а колико су тек изгубили Албанци на КиМ, јер су ту робу или сличног квалитета негде морали скупље да набављају, негде да шверцовано...", рекао је Вучић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво