Вархељи: Не могу се наметати нова правила земљама које су већ у процесу

Усвојена је нова методологија преговора о прикључењу Европској унији. Комесар за проширење Оливер Вархељи рекао је да је циљ Уније да се прошири на цео Западни Балкан.

Оливер Вархељи је, образлажући нову методологију приступања, рекао да је проширење ЕУ геостратешки циљ Брисела.

"Нама потпуно проширење остаје циљ", рекао је Вархељи на конференцији за новинаре након што је објављено које ће реформе Европска комисија предузети у том процесу.

Навео је да је предлог нове методологије приступања ЕУ заснован на четири принципа: кредибилност, предвидивост, динамичност и политичко управљање.

Нагласио је да Србија као земља која већ преговара са ЕУ "има могућност, ако тако одлучи", да се прикључи новој методологији.

"Не могу се наметати нова правила земљама које су већ у процесу. Али, узмите на пример економски сектор и чињеницу да земље које иду брже у економским реформама могу сада да брже почну и заврше тај кластер, што ће бити повезано са додатним инвестицијама као подстицајем", објашњава Вархељи.

Комесар за проширење каже да ће предложена подела преговарачких поглавља по кластерима, тј. областима, допринети динамичнијем процесу преговора и приступања.

Вархељи је изнео "понуду" ЕУ да се пореговори у оквиру одређеног кластера могу завршити и за годину дана, уколико је земља кандидат спремна за примену реформи у одређеним областима.

"Редослед отварања кластера остаје одлука земаља у процесу придруживања. Једини захтев ЕУ јесте да се преговори отворе и затворе кластером који се односи на владавину права", наводи комесар за проширење.

Избегавање изненађења

Нова методологија предвиђа и значајнији ангажман земаља чланица у мониторингу напретка кандидата.

Тиме би се, како је рекао Вархељ, избегла "изненађења" када се неке земље чланице нису слагале са проценама Комсије о испуњености услова за напредак у приступним преговорима.

"Експерти земаља чланица са експертима Европске комисије ићи ће на терен да процењују напредак", каже Вархељи.

Он додаје да ће земље чланице тако имати већу улогу у одлучивању о "награђивању, али и санкцијама" постигнутог у процесу приступних преговора.

"Мора бити јасно да се може ићи уназад уколико земље на задовољавајући начин не спроводе реформе. Суспензија фондова је једна од санкција, као и поновно отварање преговора у поглављима која су већ затворена или суспендовање преговора", објашањава Вархеји.

Стабилност приоритет

Комесар наглашава да за Комисију и земље чланице просперитет и стабилност Западног Балкана остају "врхунски приоритет".

"Потребне су нам трајне и примењиве реформе у региону, а ЕУ јасно мора да каже шта тражи од земаља у процесу и да тачно каже шта ће оне добити за своје напоре", закључује Вархељи.

Додаје да је усвојени предлог методологије први од три елемента "обновљене стратегије за Западни Балкан".

"Након методологије, уследиће покретање преговора са Северном Македонијом и Албанијом, а затим и план за економске инвестиције у региону", закључио је Вархељи. 

У нацрту документа, у који је увид имао РТС, предлаже се да преговарачка поглавља буду организована у шест тематских целина које би могла да се отварају групно и истовремено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво