НАТО: Србија поуздан партнер

Нема конкуренције између НАТО-а и Русије на Западном Балкану. Србија сама одлучује о безбедносним аранжманима, каже директор НАТО-а за политику безбедности и пријатељства Џемс Меки.

Србија и НАТО негују јако партнерство и у оквиру обновљеног ИПАП плана имаће више од 200 активности, рекао је директор Алијансе за политику безбедности и партнерства Џејмс Меки у Београду. 

Меки је указао да сарадња Србије и Русије није конкуренција за НАТО и да војна неутралност Београда није изолација.

"Србија је војно неутрална и може да бира сарадњу са Москвом или Алијансом. НАТО је заинтересован за сарадњу са Србијом, јер је она партнер коме се верује. Прича се о конкуренцији између НАТО-а и Русије на Западном Балкану, али то није случај. НАТО на Западном Балкану жели мир и стабилност", рекао је Меки.

Према његовим речима, Србија и НАТО су суседи, а када суседи сарађују јачају безбедност.

"У региону НАТО и Србија сарађују на јачању капацитета при - уклањању последица природних непогода - и уништавању опасних експлозива и нестабилног наоружања. Важно је учешће Србије у многим међународним операцијама, као што је обука војних лекара у Ираку" рекао је Маки. 

Амбасада Холандије у Београду вечерас је од Норвешке преузела дужност контактне амбасаде НАТО-а у Србији, а на скупу су били шеф делегације ЕУ Сем Фабрици и министар одбране Александар Вулин.  

"Србију сматрамо за партнера и пријатеља у остваривању циљева, који су пред Алијансом. НАТО поштује војну неутралност Србије. С обзиром на репутацију НАТО-а у Србији, желимо да кроз сарадњу покажемо да су пред нама исти изазови - мигрантска криза, јачање односа међу земљама региона и његова стабилност. НАТО ту може да помогне", рекао је Хилес Бесхор Плих, амбасадор Холандије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво