Вучић и Брнабићева представили план за препород Србије до 2025, млади и путеви приоритет

Учинићемо нашу земљу бољим местом за живот, рекла је председница Владе Ана Брнабић представљајући план за будућност "Србија 2025". У пројекте ће бити уложено нешто мање од 14 милијарди евра, из буџета и кредита међународних финансијских институција. Председник Александар Вучић обећао је да ће, ако све реформе буду спроведене 2025. године, просечна плата бити 900 евра, а просечна пензија између 430 и 440 евра. Истакао је да су млади приоритет и да ће 700 милиона евра бити уложено у то да они остану у земљи.

Кључне тачне плана за будућност су регионално повезивање, продубљивање финансијског тржишта, реформа образовања, оснаживање јавних предузећа и одржива економија, рекла је премијерка.

Премијерка је, говорећи о регионалном повезивању, истакла иницијативу названу "мини Шенген" која ће, каже, дати приступ већем тржишту.

"Иницијатива 'мини Шенген' смањиће трошкове пословања, повећати конкурентност. Пуна имплементација 'мини Шенгена' могла би да утиче на повећање раста између 0,5 до 0,7 одсто. Важно је и да реформишемо наше институције како би се подстакли извозници", истакла је Брнабићева.

Објашњавајући план за продубљивање финансијског тржишта, премијерка је указала да је Србији потребан либералнији правни оквир који ће омогућити више новца у економији Србије.

"Финансијска консолидација је била важна, али данас улазимо у другачији оквир, нови задатак је пред нама. Важно је за мала и средња предузећа", навела је Брнабићева додајући да је потребна измена Закона о девизном пословању.

Једна од кључних тачака је, каже, реформа образовања.

"Много тога је урађено, оформљен Фонд за науку, дуално образовање уведено. Ово морамо да наставимо како би Србија постала лидер у четвртој индустријској револуцији. У развој вештачке интелигенције биће уложено 90 милиона евра. Морамо да уведемо дуално образовање на факултетима, више пракси на факултетима", напомиње Брнабићева.

Неопходно је и подићи јавна предузећа што, каже, Србији може донети раст.

Посебно је истакла шансу за Србију у одрживој економији. "Омогућиће нам боља и квалитетнија радна места, боље позиционирање Србије. Имамо све потенцијале за то. Огромна шанса и велики задатак", напоменула је премијерка.

Пројекти вредни 14 милијарди евра

Пројекти у оквиру плана "Србија 2025" вреде нешто мање од 14 милијарди евра, рекла је Брнабићева.

"Толико треба да уложимо, учиниће нашу земљу бољим местом за живот. Финансирање ће бити из буџета и кредита међународних финансијских институција", рекла је премијерка.

Ниједан од пројеката, каже, неће угрозити макроекономску стабилност.

"Влада ће формирати тело које ће вршити надзор над сваким пројектом, како бисмо знали где сваки динар одлази", навела је премијерка.

Додала је да стопе раста од 4,5 одсто, колике су сад, нису довољне ако сваки становник Србије не осети побољшања квалитета живота. 

Вучић: Просечна плата 2025. године 900 евра, пензије између 430 и 440 евра

Председник Александар Вучић је указао да је 2014. године седео са својим сарадницима када, како каже, као да су "себи држали опело гледајући у каквој ситуацији се налази земља".

Указао је да су се много мучили око овог плана. "Ми ћемо иза овог плана да станемо чврсто, неки од нас ће бити 2025. неки неће, али ћемо сасвим сигурно бити поносни на све оно што смо урадили, јер рад и резултате рада не можете да одузмете никоме, као ни знање", рекао је Вучић.

Указао је да су тешке мере биле спроведене од 2014. године, али да су биле лековите. За то је изнео неколико података.

"У новембру Србија је имала највиши раст у Европи од шест одсто и завршићемо годину са растом од 4, а било је прогнозирано 3,5 одсто", рекао је Вучић.

Нагласио је да грађани Србије заслужују већи аплауз, јер према прелиминарним подацима ниво инвестиција у Србији је 3,8 милијарди, што је девет посто више него што је било највише прошле године.

"То је много више него у свим осталим чланицама западнобалканске шесторке, заједно па још додајте петнаестак посто на све то", додао је председник.

"То смо урадили захваљујући народу и људима који су имали поверења у своју земљу, знали су да се рак не лечи аспирином већ тешким и озбиљним реформамама", рекао је Вучић и додао да је важно да људи у Србији живе боље.

Истакао је да под један треба драстично смањити пропорцију одласка младих људи из земље.

"Хоћемо да млади остану у Србији и све ово што радимо радимо због тога и да бисмо имали више деце и да бисмо имали будућност", рекао је Вучић.

Као другу важну ствар навео је повећање плата и пензија, али да је важно да све реформе о којима је премијерка говорила буду спроведене које, за разлику од претходних, неће погодити грађане, већ владу и директоре.

"Наш план и наша пројекција и грађанима то обећавамо да ће на крају 2025. године у Србији просечна плата износити 900 евра, а да ће просечна пензија у Србији износити између 430 и 440 евра", поручио је Вучић.

"То је оно што за кратко време, за 5,5 година можемо и морамо да урадимо", рекао је Вучић и истакао да ће бити много оних који кажу да је то немогуће, али да су говорили да не можемо да дођемо до 500 евра просечне плате, која ће бити у јануару и фебруару.

Додао је да ће све време курс динара држати стабилно између 117 и 120 динара у односу на евро.

Указао је да ће са платама бити лакше, али да је са пензијама теже и да ће пензионери живети боље него данас.

"За младе 700 милиона евра" 

Најважнија је борба за младе и за живот, указао је Вучић.

"То је борба за младе брачне парове да лакше стекну кров над главом, да раније почну да раде, да раније добијају деце да не бисмо губили читаву генерацију", рекао је Вучић.

Напоменуо је да је у Србији просечна старост 46 година и да губимо читаву једну генерацију у односу на, рецимо, Турску. 

"Радићемо посебне програме за младе брачне парове и за то смо спремни да издвојимо у овом периоду мимо буџета и мимо свега онога што радимо 500 милиона евра толико нам је важно да подстакнемо младе људе да остану овде", рекао је Вучић.

Објаснио је да ће од младих тражити минимално учешће само да би се показала заинтересованост и да би се обезбедило да ту живе, а не да оду у иностранство.

Председник је рекао да ће бити издвојено и 200 милиона евра за повећање финансијских давања за новорођену децу, субвенционисање вртића, за биомедицински потпомогнуту оплодњу, саветовалишни рад када је реч о репродуктивном здрављу младих, затим за заштиту и превенцију деце оболеле од аутизма и помоћ мајкама у сваком погледу приликом трудноће и рађања деце.

"Укупно 700 милиона евра, 500 плус 200 милиона", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је програм Србија 2025. вредан укупно 14 милијарди евра, што је отприлике још један додатан буџет Србије, као и да би 2025. године могао да износи и 17 милијарди евра.

"За све ове пројекте ћемо имати цео један буџет на располагању и то уз конзервативно тумачење привредног раста од 4,5 одсто, а не пет или шест одсто, за шта ћемо се борити", додао је Вучић.

"Више од пет милијарди евра у путну инфраструктуру"

Вучић је најавио да ће у оквиру програма "Србија 2025" више од пет милијарди евра бити уложено у путну инфраструктуру.

"Планови су да уложимо 5,078 милијарди у путну инфраструктуру у наредном периоду", рекао је Вучић.

Председник је на мапи градова Србије исцртао и повезао будуће деонице и објаснио где ће путеви пролазити и која места ће повезивати.

Навео је између осталог, да ће се градити брза саобраћајница Сомбор–Кула–Врбас–Бечеј, Ново Милошево, Кикинда.

На овај начин, каже, биће поптпуно повезан северозападни део са североистоком земље, а додатно ће се градити ауто-пут Београд–Зрењанин, као пут Нови Сад–Зрењанин...

За три године биће, каже, завршен Моравски коридор, а један од важнијих пројеката је и деоница "Вожд Карађорђе" за шта је већ обезбеђено 100 милиона евра.

У железничку инфраструктуру биће уложено нешто више од 3,5 милијарди, а у ту цифру је урачуната и изградња метроа у Београду око 1,3 милијарди.

За деоницу реконструкције пруге Нови Сад–Суботица већ је издвојено 800 милиона евра, а за пругу Београд–Ниш обезбеђено је 200 милиона евра.

Вучић је рекао да ће за улагања у водни саобраћај бити озбезбеђено 274 милона евра, од чега највише за улагање у пороширење луке Прахово, Богојево, у Сремској Митровици, затим за изградну нове луке у Београду, додатна улагања у Луку Нови Сад, у луку у Смедереву и друго.

Када је реч о ваздушном саобраћај, ту ће бити кроз буџет обезбеђена средства за наставак развоја.

Вучић је напоменуо да ту не може држава много да издваја због рестриктивне политике ЕУ у вези са државном помоћи. "Развој аеродорома и ваздушног саобраћаја иде великом бризном напред", додао је Вучић.

Када је реч о сектору пољопривреде, за инфраструктуру ће ту бити укупно уложено 300 додатних милиона евра мимо буџета, а новац ће између осталог ићи највише за наводњавање, 86 милиона евра, 70 милиона за комасацију, 50 милиона евра за трактроре за пољопривреднике...

За улагање у инфраструктуру у области туризма биће издвојено 200 милиона евра наводећи улагања у бање, спортске центре, планинске ски центре, археолошке локалитете.

"Велики новац за спортску инфарструктуру"

Председник Вучић изјавио је да ће велики новац бити уложен у спортску инфраструктуру у наредном периоду, јер је то повезано са туризмом.

То је илустровао примером да помоћ у изградњи кошаркашких и фудбалских терена на Дивчибарама, значи да се помогло и значајном повећању броја туриста на тој планини.

Вучић је, међу пројектима чија реализација следи у наредном периоду, набројао национални стадион у Београду, градске стадионе у Суботици, Лесковцу, Зајечару, Краљеву, Лозници, Крушевцу, Врању, Новом Пазару.

Посебно је, каже, поносан, што ће новац бити издвојен за дворану Спортског друштва Раднички са Врачара.

Такође, биће изградњена мултифункционална дворана у Кошутњаку, Национални одбојкашки центар, Атлетски центар Ћуприја, комплекс базена у Врњачкој бањи, Кошаркашки национални тренинг центар, спортски центар Караташ, стрељана у Бору...

"Додатна средства и за помоћ Србима на КиМ"

Вучић је рекао да ће Канцеларија за Косово и Метохију добити додатних 150 милиона евра.

Та додатна средства, како је објаснио, намењена су инфраструктурним пројектима.

"Радићемо свуда где можемо, и то не само на северу, већ и јужно од Ибра – у Грачаници, Ранилугу, Клокоту, Пасјану, али и Штрпцу, Сиринићкој Жупи, на целом КиМ где год живе Срби", рекао је Вучић.

Вучић је најавио и додатних 100 милиона ева за сарадњу са Републиком Српском.

"Наша је обавеза да, због нешто лакше ситуације, много већег нивоа инвестиција које имамо, помогнемо РС њеним повезивањем са матицом, не угрожавајући територијални интегритет БиХ", рекао је председник.

"За здравство додатних 600 милиона евра"

У наредном периоду у српско здравство биће уложено додатних 600 милиона евра, најавио је Вучић представљајући програм "Србија 2025".

Вучић је истакао да здравсто "троши" толико да 20 одсто буџета одлази у здравство.

Притом, навео је да је само око 950 милиона одлази на плате запослених у здравству, а 2,3 до 2,4 милијарде се потроши на само здравство, како би се свим грађанима омогућило да имају добру негу и заштиту.

Додао је да у то не спадају КЦ Ниш, који је изграђен, као ни градња КЦС-а која напредује.

"И зато нећу да дозволим да Инфективна клиника стоји у онаквом стању, да десетине домова здравља и амбуланти у градовима изгледају оронуло. Много тога се поправило, али мора још боље, да људи могу да осете бољитак, а за то имамо новац", рекао је Вучић.

Додао је да би волео да се из инвестиционог плана потроше сва предвиђена средства.

Србија није у кризи, у Србији ће се живети много боље, поручио је председник Вучић завршавајући представљање инвестиционог програма за наредних пет година.

Вучић је истакао да је потребно да сачувамо мир и стабилност, да будемо вредни, паметни и одговорни.

"Уверен сам да ће будућност Србије изгледати другачије, лепше и боље и да ће наш народ, а наша деце пре свега, бити неупоредиво срећнија него раније", закључио је председник.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво